Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EP-komité ber om tiltak mot ulovlig handel med kjæledyr

Europaparlamentets miljøkomité (ENVI) krever handling for å stanse ulovlig handel med kjæledyr. I en vedtatt resolusjon skriver komiteen at denne handelen har negative følger for dyrevelferd, forbrukerbeskyttelse og offentlig helse. Blant tiltakene ENVI ønsker er et obligatorisk EU-system for å identifisere og registrere hunder og katter. Obligatorisk ID-merking av kjæledyr er også tema i et representantforslag som for tiden er til behandling i Stortinget.

Ifølge ENVI omsettes årlig et betydelig antall kjæledyr ulovlig i EU gjennom et bevisst misbruk av EUs kjæledyrsforordning, som er beregnet for ikke-kommersiell bevegelse av kjæledyr. Denne handelen har blitt en inntektskilde for organisert internasjonal kriminalitet, og påvirker det indre marked i EU gjennom tap av skatteinntekter og ved å skape urettferdige konkurransevilkår, særlig som følge av økningen i online-salg.

I utkastet til resolusjon som ENVI vedtok 21. januar krever komiteen at det iverksettes tiltak, og ber Kommisjonen legge frem

  • en tverrsektoriell handlingsplan på EU-nivå for å stanse ulovlig handel
  • et obligatorisk EU-system for å identifisere og registrere katter og hunder
  • konsistente og håndhevbare avlsregler for kjæledyr på EU-nivå
  • en EU-definisjon av storskala kommersielle avlsanlegg, såkalte «puppy mills»
  • en forbedret rettshåndhevelse og hardere sanksjoner for de som er involvert, som veterinærer, nasjonale offentlige myndigheter og økonomiske aktører

ENVI mener et EU-regelverk for obligatorisk ID-registrering av hunder og katter bør legges under dyrehelseforordningen, og at dette er et avgjørende og nødvendig første skritt i kampen mot ulovlig handel: «registration and identification are key conditions for control, enforcement, and traceability». Obligatorisk ID-merking av hunder og katter er også tema i et representantforslag som for tiden er til behandling i Stortinget. Et enstemmig Storting ba i 2017 regjeringen om å vurdere behovet for obligatorisk ID-merking av hunder, noe som foreløpig ikke har blitt innført.

ENVI ønsker også bedre samarbeid, kommunikasjon og opplæring for tollvesen og veterinærmyndigheter, og at folk oppfordres til å adoptere fremfor å kjøpe kjæledyr. Resolusjonen – som etter planen skal til avstemning i plenum i februar – ble vedtatt med 66 stemmer for, ingen imot, og tre avstående.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 29.01.2020 10:18
: