Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Enighet om nytt system for standarder

Europaparlamentet og Rådet oppnådde 12. oktober en foreløpig politisk enighet om forslaget som endrer den europeiske standardiseringsforordningen. Avtalen støtter Europakommisjonens forslag om å sikre at mandatene som er gitt av Kommisjonen til de europeiske standardiseringsorganene (ESOs) utelukkende skal håndteres av de nasjonale standardiseringsorganene i EU/EØS-landene. Det nye regelverket vil også sikre at europeiske verdier respekteres i prosessen med å utvikle europeiske standarder, spesielt i forbindelse med den grønne og digitale omstillingen. Rådet vedtok formelt forordningsforslaget 19. oktober, mens et endelig vedtak i Parlamentet er ventet i november.

«The European Parliament, Commission and Council agreed that standard setting must remain a process that involves a broad cross-section of stakeholders. We will continue to make sure that the public interest and European values are not undermined in this process, and this commitment is reflected in the final text», uttaler saksordfører Svenja Hahn (Renew, Tyskland) i Parlamentets pressemelding.

Formålet med den oppdaterte standardiseringsforordningen er å styrke og modernisere styringen av det europeiske standardiseringssystemet. De europeiske standardiseringsorganene (CEN, CENELEC og ETSI), hvor også Norge er representert, får en eksklusiv rolle i å utføre standardiseringsforespørsler fra Kommisjonen slik at de sammenfaller med EUs interesser, politiske mål og verdier. Avtalen støtter Kommisjonens forslag om å sikre at mandatene som er gitt av Kommisjonen til de europeiske standardiseringsorganene utelukkende skal håndteres av de nasjonale standardiseringsorganene i EU/EØS-landene.

Det tok kun ett forhandlingsmøte før EU-institusjonene ble enige om det nye regelverket, skriver Agence Europe. Parlamentet har fått gjennomslag for å klargjøre reglene som styrker representasjonen fra relevante interessenter, som SMBer og NGOer, samt bestemmelser som åpner for deltakelse i de europeiske standardiseringsorganene for nye EU-land, kandidatland og land som formelt har blitt medlemmer av de aktuelle standardiseringsorganene. Rådet skriver i sin pressemelding at avtalen også innebærer en klargjøring av tredjelands rolle i beslutningsprosessen.

Kommisjonen la frem forslaget som endrer standardiseringsforordningen 2. februar 2022, sammen med en ny standardiseringsstrategi, for å styrke Europas strategiske autonomi og sikre at europeiske interesser og verdier reflekteres i internasjonale standarder.

Enigheten om forordningsforslaget ble formelt vedtatt av Rådet 19. oktober, og skal til avstemning i Parlamentets komite for det indre marked og forbrukerbeskyttelse (IMCO) 27. oktober. Plenumsbehandling av forslaget kan finne sted under den andre sesjonen i november.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 25.10.2022 10:10
: