Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EU tar Storbritannias diskriminerende anbudspraksis til WTO

Europakommisjonen har bedt om konsultasjoner med Storbritannia i WTO, grunnet at de ved tildeling av støtte til havvindprosjekter favoriserer britisk innhold på bekostning av importert innhold. Storbritannia har brukt såkalte differansekontrakter for å stimulere utbygging av lavkarbonenergiprosjekter, hovedsakelig offshore vind. En uttrykt målsetning er å ha 60 prosent lokalt innhold i slike kontrakter. EU mener at dette bryter med WTOs likebehandlingsprinsipp, og bringer derfor saken inn til WTO i håp om en rask løsning. Dersom tvisteløsningskonsultasjonene ikke fører frem i løpet av 60 dager, kan et panel avgjøre saken.

Grønn energiteknologi er en svært viktig sektor i EU. Vindenergisektoren alene har en årlig omsetning på 36 milliarder euro og 500 000 arbeidsplasser. Ifølge EU bidrar diskriminerende handelspraksis av det slaget Storbritannia forfekter til at investeringer flyttes bort fra EU, EUs konkurranseevne i sektoren svekkes og innsatsen for å møte klimakrisen undergraves.

Storbritannias praksis har vært en verkebyll i EU i lengre tid. Konflikten brøt ut i fjor sommer, grunnet EUs krav om at EU-selskaper ikke skal møte handelsbarrierer når de byr på nye vindparkkontrakter i Storbritannia. EU-kommisjonen har derfor bedt om at WTOs tvisteløsningsprosess aktiveres gjennom såkalte konsultasjoner.

Bakgrunnen for at EU har gått til dette skrittet, er Storbritannias bruk av differansekontrakter for å stimulere lavkarbonenergiprosjekter, hovedsakelig offshore vind. Differansekontrakter innebærer at staten påtar seg en del av risikoen i et prosjekt. Slike kontrakter kan utløse en kommersialisering av grønn teknologi som ennå ikke er lønnsom å ta i bruk, men som sannsynligvis vil bli det i en ikke altfor fjern fremtid.

I den siste utlysningsrunden har britiske myndigheter gjort støtte betinget av lokale tildelingskriterier. I ett av de britiske politikknotatene EU viser til i så måte, er det en uttrykt målsetning med 60 prosent lokalt innhold. Slike tildelingskriterium bidrar til at søkere favoriserer britisk innhold på bekostning av importert innhold.

Ifølge EU bryter dette med WTOs kjerneprinsipp om at importerte varer må kunne konkurrere på lik linje med innenlandske produkter, et prinsipp som også er nedfelt i GATT-avtalen artikkel III:4.  Denne praksisen skader EU-leverandører i den grønne energisektoren og i siste instans bidrar det til økte produksjonskostnader. Man risikerer dermed å bremse utbyggingingen av grønn energi.

Man skal fra EU-hold ha uttrykt sine bekymringer overfor Storbritannia ved flere anledninger, til ingen nytte («to no avail»). Kommisjonen bringer derfor saken til WTO, og uttaler samtidig at man håper saken kan løses raskt.

Ifølge Politico er oppfatningen av situasjonen en annen i Storbritannia. En britisk tjenestemann uttalte til nettstedet i januar at den britiske regjeringen i månedsvis har diskutert saken med EU, men at det er unionen som eskalerer konflikten. Han uttrykte også at britene vil kjempe for sitt syn i WTO.

Storbritannia er verdens største marked for offshore vindenergi med rundt 40 prosent av den globale kapasiteten. Den britiske regjeringen planlegger å generere mer enn en tredjedel av sin elektrisitet fra denne teknologien innen 2030. Torsdag denne uken la den britiske regjeringen fram en ny energisikkerhetsstrategi. Det legges fortsatt vekt på vind, sol og hydrogen, men utbygging av atomkraft og utvinning av gass og olje fra Nordsjøen er også en del av planen.

Tvisteløsningskonsultasjonene er det første trinnet i WTOs tvisteløsningsprosess. Dersom disse ikke fører til en tilfredsstillende løsning innen 60 dager, kan EU be WTO om å nedsette et tvisteløsningspanel som skal avgjøre saken.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 08.04.2022 08:56
: