Høringsinnspill fra Rød Ungdom

Høring: Representantforslag om å styrke retten til selvbestemt abort
Innspillsdato: 21.04.2022

Rød Ungdoms høringssvar til Representantforslag 119 S

Rød Ungdoms høringssvar til Representantforslag 119 S

Rød Ungdom mener det er på høy tid å revidere abortloven, og å styrke kvinners selvbestemmelse. Dagens abortlov er utdatert og hører ikke hjemme i det 21. århundret. Den er preget av en mistro mot kvinner og deres evne til å velge hva som er rett for seg selv og sin egen kropp. Det er på tide at vi fjerner nemndene.

Abortnemndene er et forvaltningsorgan og ikke en helseinstans, som tvinger kvinner til å føde mot sin vilje. Nemndene representerer en byråkratiseringen av kvinnehelse som må ta slutt. Det er en umyndiggjøring av kvinner som fører til at kvinner blir diskvalifisert og undergravd i avgjørelser om sin egen kropp og helse. Dette fører til et tap av autonomi for kvinnen. Som abortlovens mor Katti Anker Møller sa i 1915, «Grunnlaget for all frihet må være rådighet over egen kropp og kva i den er. Det motsatte er en slaves tilstand.». Kvinner kan derfor aldri være fri i et samfunn hvor de ikke har full råderett over egen kropp. 

Vi synes det er bra at representanter fra Venstre løfter denne viktige saken, men likevel mener vi at de ikke går langt nok. Det er ikke slik at nemndene kun er belastende og nedverdigende frem til uke 18. Nemndsordningen er belastende i sin helhet, også opp til uke 22. Derfor må nemndsordningen fjernes i sin helhet. Kvinner er kapable til å ta rette valg for seg selv og sin familie. Vi mener at det ikke gir mening å si at nemndene er skadelige frem til uke 18, men at man kan ha ikke-skadelige nemnder etter uke 18. Hvis nemnder kan være skånsomme, hvorfor skal man jobbe for å fjerne de i det hele tatt? Enten er nemnder skadelige eller ikke. Vi er enige med Venstre om at nemder er skadelige, og derfor syns vi det burde fjernes helt, ikke bare opp til uke 18. 

Venstre foreslår også at det «må utredes hvordan vurderingen kan tas på en skånsom måte for kvinnen.» Dette viser en manglende forståelse for hva abortnemndene handler om. Nemndene i dag prøver også å si «nei» på en omsorgsfull og «skånsom» måte, men de tvinger like fullt kvinnene til å fullføre svangerskap mot sin vilje. Problemet er ikke at nemndene er  for lite omsorgsfulle, problemet er at nemndordningen ikke burde eksistere i det hele tatt. For det er nemlig ikke slik at man kan etablere nye nemnder som tar hensyn til kvinnens selvbestemmelse og vanskelige situasjon. Man kan ikke lage en “myk og snill” nemndordning. Nemnder er og vil alltid være en belastning for kvinnen. Det er også unødvendig bruk av ressurser. Vi bør heller legge ressursene i å styrke rådgivende og støttende organ som kvinnen kan benytte seg av etter behov.

Det er viktig å påpeke at de fleste kvinner som tar abort er ikke sårbare mennesker som står overfor “ett av sitt livs vanskeligste valg”, som Venstre skriver i sitt forslag. For noen kvinner er det absolutt et utrolig vanskelig valg, men for de fleste er valget om å ta abort et lett valg. De fleste kvinner som tar abort velger det selv og lever godt med det valget de har tatt. Hadde det vært et så vanskelig valg hadde DPSene og de psykiatriske avdelingene vært fulle av kvinner som har tatt abort, noe det ikke er. De fleste som benytter seg av abort tilbudet fullfører svangerskapsavbruddet før uke 9, noe som utgjør en liten belastning for kroppen. Det er klart at det rådgivende og støttende tilbudet skal være der, og bør styrkes, men det er ikke et tilbud alle vil ha behov for.

Det som ofte gjør abort til en vanskelig situasjon for mange kvinner er nettopp det at de må gå i nemnd. Det er en stor psykisk belastning å få nei av en abortnemnd, men det er også en stor psykisk påkjenning å måtte gå i nemnd, selv når du får medhold. Selv om de aller fleste får medhold i nemnd, betyr ikke det at det ikke likevel er grunnleggende nedverdigende å måtte gå i nemnd. 

Det er heller ingen reell risiko for at antall senaborter vil øke hvis man fjerner nemndene. Vi viser til land som Island, Nederland, Sverige og England hvor abortraten har holdt seg stabil, selv etter en liberalisering av abortloven. Da medisinsk abort ble innført trodde man at det ville øke antall aborter, det stemte ikke. Det førte kun til at kvinner tok aborten tidligere.Det er altså ingen grunnlag for å tro eller påstå at antall senaborter vil øke hvis man utvider selvbestemmelsen til uke 22. Norge henger langt bak landene vi liker å sammenligne oss med. 

Vi mener videre at en revidering av abortloven også må ta for seg flere punkt enn fjerning av nemndene. Vi viser til den siste setningen i §14 i abortloven: “ Ved organiseringen skal det tas hensyn til helsepersonell som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å utføre eller assistere ved slike inngrep.” Helsepersonell skal ikke kunne reservere seg mot å innfri grunnleggende medisinske rettigheter. Retten til selvbestemt abort skal gjelde alle kvinner, uavhengig av hvor du bor, og det skal være lett tilgjengelig. Hvis den eneste legen i bygden din reserverer seg mot svangerskapsavbrudd kan man risikere at kvinner må reise langt for å få innvilget sin grunnleggende rettighet. Det kan vi ikke tillate. I tillegg kan det føre til stigmatisering av et ordinært helsetilbud. 

Til slutt er det viktig å huske at det å nekte en kvinne å ta abort og tvinge henne til å føde mot sin vilje, viser en grov forakt for kvinner. Vi krever derfor en total avskaffelse av nemndsordningen! 

Våre forslag:

- Selvbestemt abort frem til uke 22

- Total avskaffelse av nemndsordningen

- Fjerne den siste setningen i §14, slik at reservasjonsretten ikke skal gjelde

- Fjerne den siste setningen i §2, slik at levedyktighet ikke skal være avgjørende for om et svangerskapsavbrudd skal være tillat.