Innspill til Statsbudsjett 2023 - Næringstransport og grunnlag for grønt industriløft
Treindustrien er bransjeorganisasjon for produsenter av trebaserte byggematerialer, trelast, elementer, limtrefabrikker, impregneringsverk, overflatebehandlingsanlegg, treemballasje mv. Biprodukter fra produksjonen går til annen treforbrukende industri, treforedlingsindustri, plateproduksjon og bioenergi. Treindustri er en viktig aktør for at prosessindustri og transportsektoren skal nå sine klimamål. Treindustrien har 116 medlemsbedrifter og organiserer rundt 90 % av den norske produksjonskapasiteten på området. Bedriftene er lokalisert nær råvaren (skogen) og er hjørnesteinsbedrifter i sine lokalsamfunn. Treindustrien er en del av BNL og NHO-felleskapet.
Treindustrien er i en rivende utvikling og mange bedrifter gjennomfører store investeringer. Transportkostnader utgjør om lag 12 % i treindustrien. Krevende topografi og lange transportavstander gir betydelige kostnader, derfor er god infrastruktur for tømmertransport og godstransport generelt viktig for næringens konkurranseevne ifølge Regjeringen.
Bruprogrammet i Statsbudsjettet 2022, Kap. 1320 post 64: Utbedring på fylkesveger for tømmertransport
I NTP for 2018-2023 ble det lagt inn et bruprogram på 300 mill. kroner for utbedring av 70-80 bruer som utgjør de viktigste flaskehalsene for tømmertransport. Næringen har prioritert bruer som gir størst effekt, og valgt ut 30 bruer som skulle forsterkes i 2020 og 2021. Forutsetningen var at det skulle velges ut ytterligere 30-40 bruer for 2022-2023. I høst forventer vi åpning av bru nr. 20. Gjennomføring av bruprogrammet går tregt, og de årlige bevilgningene har vært langt lavere enn de 50 mill. som var utgangspunktet. I tillegg erfarer vi at bevilgningene fra Stortinget burde vært fulgt opp mye raskere fra Statens Vegvesen sin side, slik at midler ikke blir inndratt. Etter at bruprogrammet ble etablert, er det åpnet for økt totalvekt for vogntog enn for dem som brukes til tømmertransport. En del steder er nytten av bruinvesteringer derfor større enn opprinnelig forutsatt.
Regjeringen går inn for å redusere pengebruken på samferdsel. Det er et forståelig og ærlig signal som vi tar til etterretning. NTP må bli en troverdig plan for å være det verktøyet industrien trenger som grunnlag for investeringer. Gjeldende NTP har vært for ambisiøs fordi tiltak ikke er fulgt opp med tilstrekkelige bevilgninger. Regjeringen vil prioritere rasjonell fremdrift av prosjekter som er i gang, Treindustrien mener at sluttføring av bruprogrammet må prioriteres. Å utvikle det vegnettet man allerede har ved å sørge for effektiv næringstransport over kortest mulig avstand, og hvor hvert vogntog tar størst mulig lass, gir høy samfunnsnytte. Det gir færre transporter, kortere kjørestrekninger, færre omlastinger og dermed reduserte kostnader og klimagassutslipp. I tillegg sparer man nedbygging av nye arealer og ivaretar dermed naturverdier og utnytter de ressursene som allerede er tatt i bruk bedre.
Det er foreslått 21 mill. kroner for 2023 til bruprogrammet, dette er et lite beløp når det skal fordeles på over 20 bruer i ulike regioner, og det er en risiko for at mye av pengene blir borte i unødig administrasjon. Det er langt mer effektivt å bevilge 50 mill. kroner pr år som var den opprinnelige forutsetningen for å komme i mål med de 300 mill. kroner som forutsatt.
- Treindustrien ber om at bruprogrammet forseres og at etterslepet tas igjen ved å sørge for at de 230 mill. kroner som gjenstår blir til disposisjon for å gjennomføre bruer som gjenstår. Det må bevilges ett større beløp av gangen for å få effekt. 21 mill. kroner pr. år er lite når det skal fordeles på mange prosjekter og fylker. Det må sørges for at Statens Vegvesen følger opp årlige bevilgninger fra Stortinget.
- Treindustrien viser ellers til Grønt Landtransportprogram over Klima- og miljødepartementets budsjett hvor det foreslås en reduksjon i bevilgningen med 500 000 kroner til 1,5 mill. kroner. Det vil forsinke prosessene med overgang til fossilfri tungtransport i Norge, derfor er vårt innspill til Energi- og miljøkomiteen heller å øke tilskuddet til en samlet sum på 3 mill. kroner for 2023 fra KLD.