Høringsinnspill fra Abelia

Høring: Statsbudsjettet 2023 (kapitler fordelt til transport- og kommunikasjonskomiteen)
Innspillsdato: 16.10.2022

Abelias innspill til transport- og kommunikasjonskomiteen ang. statsbudsjettet 2023

Abelia er foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO. Vi representerer mer enn 2 700 virksomheter og 58 000 årsverk innen IKT, rådgivning, utdanning, forskning og ideell sektor.

Norge står overfor store utfordringer. I tillegg til å navigere de globale klima- og bærekraftsutfordringene, ta vår del av ansvaret som energileverandør, og bygge løsninger i en mer utrygg og uforutsigbar verden, må vi legge grunnlaget for fremtidens nærings- og arbeidsliv.

Digital teknologi en forutsetning for å skape verdi fra disse nye næringene. Dersom vi skal fortsette å finansiere velferdsstaten på hverandres arbeid, kan vi ikke kjøpe forskningen fra utlandet, overlate sikkerheten til andre eller nøye oss med å implementere løsninger andre har utviklet. Vi må utvikle kritiske deler selv.

Verdens ledende økonomier investerer i grønn ogdigital omstilling i krisetid for å sikre vekst, verdiskaping og velferd. Det bør også Norge gjøre. Et visjonært statsbudsjett må prioritere det som skal sikre velferden for Norge de neste 50 årene. Ressursene vi har må vris mot fremtidsnæringer og tiltak som funker på lang sikt: Kunnskap, forskning, teknologiutvikling.

Abelia mener at regjeringens forslag til statsbudsjett i for liten grad prioriterer denne vridningen. For store ressurser benyttes på å bidra til å hjelpe etablerte sektorer med egen omstilling, mens for lite investeres i å utvikle forutsetningene for å skape nye, lønnsomme jobber som bidrar til å løse vår tids store samfunnsutfordringer. Offentlig sektor må settes i stand til å tenke radikalt annerledes på hvordan ressurser brukes, hvordan kunnskap bør innhentes og stimuleres til å ta i bruk fremtidsrettede og digitale løsninger.

Våre konkrete innspill til Transport- og kommunikasjonskomiteen ifm. statsbudsjettet 2023 går på følgende punkter:

  • Bredbåndsutbygging (kap 541, post 60) økes, men bevilgningene må opp til 1 milliard for å nå målet om å realisere gigabitsamfunnet innen 2025. Norge faller tilbake på omstilling, og infrastruktur er en viktig forutsetning for å utløse vekst og utvikling.
  • Kutt til utvikling og oppfølging av av IT- og ekompolitikken (kap 541, post 22) – reduserer statens evne til gjennomføring og samordning.
  • Kutt i forskningsprogrammer (kap 541, post 50) – reduserer tildelingen med 22 millioner.
  • Digital Europe Programme (kap 542, post 70) – det legges opp til å kun betale kontingent, ingen satsning for mobilisering innen DIGITAL.

Nærmere om enkelte kapitler:

Kap 541, post 60: Økt bevilling til bredbåndsutbygging, men ingen bredbåndsmilliard

Støtte til bredbåndsutbygging der kommersiell utbygging ikke er økonomisk bærekraftig er et viktig virkemiddel for å ta Norge inn i gigabitsamfunnet, der mer enn 95% av befolkningen har tilgang på høyhastighets internett. En rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse i 2022 viser at bredbåndsdekning på et slikt nivå kan utløse 75 milliarder i mervekst innen 2025. Dette fordrer imidlertid en høyere utbyggingstakt og et statlig bidrag på om lag 1 milliard årlig frem til 2025. Det er positivt at regjeringen i sitt forslag øker bevillingen med 100 millioner, men det er fortsatt et betydelig gap opp til det estimerte behovet. Norge konkurrerer med andre innovative økonomier om å være best på digitalisering, og flere rangeringer i 2022 (Abelias omstillingsbarometer, EU DESI, IMD Competitiveness Index) viser at Norge faller tilbake. Infrastruktur og en sterk digital grunnmur er svært viktige forutsetninger for både nærings- og samfunnsutviklingen på dette punktet.

Abelia er også svært skuffet over regjeringens forslag om å avvikle redusert elavgift for datasentre. Datasentre er en viktig del av den digitale infrastrukturen, og brukes til et bredt spekter av ulike tjenester. Mange viktige funksjoner i samfunnet, som helse, politi, handel, industri og transport, hviler på tjenester som blir levert av datasentre, og det er en styrke for vår digitale robusthet og beredskap at vi har kapasiteter for databehandling og lagring på norsk jord. En analyse gjennomført på vegne av Kommunal- og moderniseringsdepartementet anslår at datasenterindustrien i Norge kan understøtte 15,000 ansatte og et bidrag til BNP på NOK 18,9 milliarder i 2030.

Abelia reagerer sterkt på at det gjøres et skille mellom datasentre og annen kraftkrevende industri i dagens situasjon med etterspørselspress på kraft. Særlig ettersom vi vet at datasentre kun utgjør 8 promille av Norges totale energiforbruk samtidig som det skaper langt høyere sysselsetting, verdiskaping og ringvirkninger per megawatt (MW) sammenlignet med annen kraftkrevende industri. I tillegg slipper datasentre ikke ut klimagasser, slik øvrig kraftkrevende industri gjør. Avviklingen av redusert elavgift for datasentre slår bena under en hel industri som sikrer at kritisk digital infrastruktur behandles med grønn norsk kraft. Dette setter hjørnestensbedrifter i distriktene under press og reduserer fortrinnet Norge har hatt som vertsland for strategisk viktig datainfrastruktur. I en urolig verden med krig i Europa og en kraftig økning i digitale angrep globalt, risikerer regjeringen nå å flytte digital infrastruktur og verdifulle data ut av landet.

Kap. 541, post 22: Kutt til utvikling og oppfølging av IT- og ekompolitikken

Kuttet reduserer statens evne til gjennomføring og samordning. Reduserer 1/3 av budsjettet (7 mill) som skal dekke oppfølging av digitaliseringstiltakene i Hurdalsplattformen, Digitaliseringsstrategien for offentlig sektor 2019-2025, St.mld om Data som ressurs, St.mld om Digital grunnmur og departementets deltakeravgift i Digital Norway på 3 mill kroner. Abelia stiller spørsmål ved om det er mulig å gjennomføre disse tiltakene med kraft og kvalitet med en så kraftig nedskjæring.

Kap. 541, post 50: Kutt i forskningsprogrammer

Norge trenger grønn og digital omstilling. Det at det for tredje året på rad kuttes i denne posten gjør at evnen til å finne nye løsninger og bygge digital kunnskap i Norge svekkes ytterligere. Norge må bygge opp digital kunnskap gjennom forskning og ikke belage seg på å kjøpe all kunnskap utenfra.  Posten reduseres med 22 millioner.

Kap. 542, post 70: Digital Europe Programme (DIGITAL)

Det legges opp til å kun betale kontingent, ingen satsning for mobilisering eller nasjonal medfinansiering innen DIGITAL. Abelia mener det er synd at det ikke settes av midler til nasjonal medfinansiering til prosjekter. Et eksempel der det nå mangler medfinansiering er for de to tildelte European Digital Innovation Hubs, der målet er å få kunnskap utviklet i EU programmene implementert ut i norsk næringsliv.

Statsbudsjettet er en anledning for å sette retning for fremtiden. Teknologinæringslivet og problemløserne Abelia representerer, legger grunnlaget for verdiskaping og velferd for tiårene som kommer. Det må satses langt mer ambisiøst og langsiktig på kompetanse, forskning og innovasjon for å løse de store samfunnsutfordringene Norge og verden står overfor. Abelia mener dette fordrer en helhetlig vekstplan for teknologinæringslivet.