Høringssvar Meld. St. 15 (2022-2023) - Folkehelsemeldingen
Til Helse- og omsorgskomiteen
Actis er en ideell paraplyorganisasjon på rusfeltet. Vi jobber på vegne av våre 36 medlemsorganisasjoner for å forebygge og redusere skadene forårsaket av alkohol, narkotika og pengespill.
I Hurdalsplattformen står det at «forebygging og helsefremmende arbeid må skje på alle samfunnsområder». Dette mener Actis også kommer frem i Folkehelsemeldingen. Videre adresseres flere viktige utfordringer knyttet til alkohol, narkotika og pengespill, men vi har likevel følgende kommentarer til Folkehelsemeldingen:
Folkehelsemål for rusfeltet
Alkohol
Det er positivt at hovedprioriteringene i alkoholstrategien skal videreføres til 2030, men regjeringen uttrykker i Folkehelsemeldingen at det vil bli vanskelig for Norge å nå målet om 20 prosent reduksjon i skadelig bruk av alkohol innen 2030.
Actis mener det finnes flere ulike tiltak som kan iverksettes for å redusere det totale alkoholkonsumet ytterligere. For eksempel kan en mulig løsning være å overføre taxfreesalget av alkohol til Vinmonopolet. Vinmonopolet er et av våre viktigste alkoholpolitiske virkemidler for å begrense og hindre skader fra alkoholbruk. Det er derfor viktig at Vinmonopolet ikke blir svekket. En høy omsetning av alkohol til fordel for taxfree skader Vinmonopolet politisk og økonomisk.
Alkoholavgiftene er et effektivt og målrettet middel for å redusere de alkoholrelaterte skadene i samfunnet. Et annet tiltak for å redusere det totale alkoholkonsumet kan derfor være å redusere kvoten ved grensehandel. Lavere innførselskvoter og overføring av taxfree-ordningen vil trolig bidra til å redusere det uregistrerte forbruket i samfunnet.
Folkehelsestrategier
Actis støtter regjeringens vurdering om at det må gjøres en særlig innsats med å redusere tredjepartsskader ved alkoholbruk, hvor særlig barn og unge er utsatt. En Oslo Economics-rapport utarbeidet på vegne av Actis, Blå Kors og Av-og-til kom frem til at konsekvensene alkoholkonsumet har for pårørende, koster det norske samfunnet opp mot 17,2 milliarder årlig. Å leve tett på noen med en alkoholbrukslidelse kan ha store konsekvenser for psykisk helse og livskvalitet.
Kunnskap om risiko – merking av alkohol
Actis synes det er positivt at helseminister Ingvild Kjerkol har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å komme med konkrete forslag til merking av alkohol. Vi håper forslagene vil innebære både helsemerking og merking av ingredienser og næringsinnhold i alkoholholdig drikk, slik at forbrukerne vet hva de drikker og hvilke konsekvenser det har for helsen.
Spillavhengighet som folkehelseproblem
Man regner med at mellom 300.000 og 400.000 nordmenn er direkte eller indirekte påvirket av spillavhengighet. Disse fortjener å bli tatt på alvor og få nødvendig hjelp, både den som er avhengig og de pårørende.
Actis støtter forslaget om fremleggelse av Stortingsmelding om trygg digital oppvekst, og regjeringens ønske om en gjennomgang av forbrukervernet til barn i digitale medier.
Actis mener det i denne sammenheng også må settes mye sterkere fokus på lootbokser og pengespillreklame, da forskning viser at det er en sammenheng mellom pengespillproblemer og lootbokser, og at det er de samme mekanismene som trigges.
En befolkningsundersøkelse gjennomført av Universitetet i Bergen i 2019 viste at de som allerede har problemer med pengespill eller dataspill har mer enn 200 prosent sannsynlighet for å rapportere problemer rundt lootbokser. Vi vet alt for lite om langtidseffekten av lootbokser, og spesielt hvordan dette kan påvirke de unge som etter hvert kan spille ordinære pengespill. Dette og det at de eneste som ønsker lootbokser er pengespillselskapene selv, så ser vi ingen grunn til at lootbokser ikke bør forbys. Det er viktig å være føre var, så det lønner seg å forebygge fremfor å reparere skadene i ettertid.
Forebygging
Eldre
En utfordring som ikke blir nevnt i Folkehelsemeldingen er at eldre drikker stadig mer, og den eldre befolkningsandelen i Norge er voksende. Vi vet at fysiologiske endringer fører til at kroppen med alderen håndterer alkohol dårligere. Eldre er derfor ekstra utsatt for skadevirkningene av alkohol og legemiddelmisbruk. Alkoholbruk øker dessuten risikoen for fall og ulykker. Alkohol virker inn på over 60 lidelser som eldre er ekstra utsatt for.
Kompetansen om eldre og alkohol i kommunehelsetjenesten må økes gjennom målrettet innsats. Hver kommune/bydel bør ha en person som er ansvarlig for kompetanseheving blant de ansatte i helsetjenestene.
Forebyggings- og behandlingsreformen
Actis har store forventninger til den kommende forebyggings- og behandlingsreformen og vi gleder oss til å se innholdet i stortingsmeldingen i 2024. Forebygging er jobb nummer én, og klarer vi å forebygge, vil det gagne samfunnet. Samtidig må samfunnet tilrettelegge for at de med en rusavhengighet får et verdig liv. Vi må også tilby et mangfoldig og kvalitetssikret behandlingstilbud og god oppfølging for dem som har vært rusavhengige eller har sonet i fengsel.
Rusundervisning
Actis mener Folkehelsemeldingen bør gi klare føringer for hvordan barn og unges kunnskap om rusmidler og skadevirkninger skal forbedres.
Dagens rusundervisning varierer i stor grad fra kommune til kommune og skole til skole. I forbindelse med nye læreplaner er folkehelse og livsmestring blitt innført som et tverrfaglig tema, men det er ikke innført konkrete læringsmål for rusmiddelkunnskap. Det kan ikke være opp til den enkelte skole å velge hva de skal gjøre i det rusforebyggende arbeidet.
For å oppnå økt kunnskap om rusmidler og rusmidlenes virkninger vil det være viktig med en konkretisering av kompetansemålene for rusmiddelundervisningen. I tillegg må det utarbeides alderstilpassede, kvalitetssikrede, nasjonale standarder for rusundervisningen, både på grunnskolenivå og i den videregående utdanningen. Foreldre bør også brukes mer som en ressurs i det rusmiddelforebyggende arbeidet.
Lokal alkoholpolitikk
Å drikke alkohol blir vanlig i stadig flere sammenhenger i samfunnet vårt. Det er viktig at det finnes alkoholfrie soner der barn, ungdommer og voksne kan være sammen uten alkohol. Vi vet at mange sliter med eget eller andres forhold til rus. Ifølge en Opinion-undersøkelse utført på vegne av Actis i 2021, oppgir én av fem har opplevd å bli utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet. Kvinner og personer mellom 18 og 29 år er klart overrepresentert blant dem som har opplevd negative konsekvenser av andres alkoholbruk.
Actis synes derfor det er positivt at regjeringen i årets Folkehelsemelding ønsker å forsterke og utvikle arbeidet med alkoholfrie arenaer ytterligere.
Et viktig mål er også at trafikken skal være rusfri. En fjerdedel av dødsulykkene i trafikken skyldes ruspåvirkning. I tillegg blir mange hardt skadd. I Folkehelsemeldingen nevnes ikke redusert rusbruk som avgjørende for trafikksikkerheten. Vi mener det må arbeides målrettet med blant annet kunnskapsformidling om rus i trafikken gjennom bruk av landsdekkende holdningskampanjer mot ruskjøring.
Nasjonal finansiering av brukerutstyr
Rene nåler, kanyler, filter og kokekar er utstyr som kommunene er lovpålagt å dele ut til injiserende rusavhengige som del av smittevernloven og nasjonal overdosestrategi. Andelen kommuner som deler ut brukerutstyr har vært stigende de siste årene, men ifølge tall fra 2021 er det over 80 kommuner som ikke deler ut. I disse kommunene var det 23 narkotikarelaterte dødsfall i 2021.
Actis har tatt til orde for en nasjonal finansiering av brukerutstyr, slik at alle kommuner er sikret å få brukerutstyr til utdeling.
Forebygge vold og overgrep
Actis mener det er positivt at regjeringen understreker at risikoen for å både bli utsatt for og for å utøve vold og overgrep øker ved rusmiddelbruk og at det gjennom en aktiv rusmiddelpolitikk og den kommende forebyggings- og behandlingsreformen vil arbeides videre for å redusere omfanget av vold og overgrep i samfunnet.
Med vennlig hilsen Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan