Innspill fra MA -- Rusfri Trafikk
Høring i Transport- og kommunikasjonskomiteen,
Samferdselsbudsjettet 2024 Prop. 1 S (2023 – 2024)
MA – Rusfri Trafikk er en landsomfattende, frivillig medlemsorganisasjon som arbeider for rusfri trafikk og trafikksikkerhet.
Vårt langsiktige mål er at ingen skal dø eller bli hardt skadet som følge av ruspåvirket kjøring.
Programkategori 21.10, kapittel 1300, post 71, og kapittel 1301, post 21
Norges ambisjon er at det innen 2030 skal være makimalt 350 drepte og hardt skadde i veitrafikken, herunder maksimalt 50 drepte. Dette er ambisiøse tall, og det innebærer om lag en halvering fra dagens nivå. Ingen skal omkomme i veitrafikken i 2050.
Målene krever at trafikksikkerhetsarbeidet har høy prioritet i årene fremover. Frem mot 2022 viste utviklingen en jevn nedgang i antall trafikkdrepte. Trenden snudde i 2022 hvor det dessverre ble en økning i antall omkomne. Slik årets utvikling har vært, tyder lite på at det vil bli en bedring i statistikken i 2023.
Andelen rusulykker har de siste årene holdt seg relativt stabil på rundt 25 %. MA – Rusfri Trafikk ser med bekymring på de stabile tallene og er tydelige på at det er behov for både mer forskning og holdningskampanjer knyttet til rus og trafikk.
Rus i trafikken
I Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg står det følgende:
«Ruspåvirket kjøring omfatter i tillegg til alkohol og narkotika også kjøring under påvirkning av potensielt trafikkfarlige legemidler. De fleste som bruker slike legemidler gjør det sannsynligvis i henhold til resept. I slike tilfeller gjelder ikke de faste straffbarhetsgrensene, hvilket betyr at det er utfordrende å følge utviklingen i omfang av ulovlig kjøring med slike legemidler.»
Legemidler kan svekke kjøreferdighetene og er kjent for å utgjøre en risiko for trafikksikkerheten. DRUID (Driving Under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines) prosjektet ble gjennomført i 18 europeiske land over 5 år. DRUIDs sluttrapport fra 2012, oppsummerte at forekomsten av bilførere som bruker trafikkfarlige legemidler var 1,36% i Europa, og 2,2% i Norge, målt ved blod- eller spyttprøver av bilførere. Det er funnet at bilførere som bruker for eksempel legemidler av typen sterke smertestillende (opioider) og angstdempende/søvnfremkallende legemidler (benzodiazepiner) har høy risiko for trafikkulykker. Det å kjøre bil etter å ha tatt trafikkfarlige legemidler kan være utrygt, ikke bare for bilfører, men også passasjerer og øvrige trafikanter.
På lik linje med promillegrensen for alkohol, eksisterer det for enkelte andre berusende og bedøvende legemidler faste grenser. De faste grensene gjelder imidlertid «ikke hvis legemidlet er inntatt i henhold til gjeldende foreskrivninger fra lege eller tannlege» (Forskrift om påvirkning av andre rusmidler enn alkohol, 2016). Dette betyr at hvis pasienten har fått legemidlet på resept fra lege og har tatt legemidlet i henhold til foreskrivning, kan han, hvis han selv føler seg i stand til det, føre kjøretøy til tross for bruk av legemidler med varseltrekant. For at den enkelte bilfører skal kunne vurdere om han er kjørbar under påvirkning av legemidler kreves det både at han er bevisst hvilke legemidler som kan påvirke kjøreevnen og at han kan vurdere om man er kjørbar.
Det er i dag lite eller ingen forskning på hvordan ulike legemidler påvirker kjøreferdighetene og i hvilken grad dette har innvirkning på antall trafikkulykker.
MA – Rusfri Trafikk ønsker derfor i samarbeid med Nord Universitet, å gjennomføre et forskningsprosjekt. Nord universitet har en kjøresimulator til bruk i forskning, hvor legemidlers påvirkning av kjøreferdigheter kan studeres. Gjennom å anvende kjøresimulator er det mulig å undersøke, blant annet hvordan langvarig bruk av benzodiazepiner påvirker kjøreevnen til bilførere. Prosjektet vil gjennomføres over en treårig periode og har en estimert kostnadsramme på kr 1 million pr år over tre år, totalt kr 3 millioner.
Tilstandsmålene for 2026 innebærer at det må være en markant reduksjon i kjøring med rus over straffbarhetsgrensen, både når det gjelder alkohol og narkotika. Da må flere tiltak iverksettes. En forutsetning for flere og riktige tiltak er økt kunnskap og forskning.
MA – Rusfri Trafikk anmoder om at det avsettes midler til gjennomføring av prosjektet, 1 million kroner årlig. Det forutsettes at dette prosjektet støttes gjennom hele tre-års perioden.
Med vennlig hilsen
MA – Rusfri Trafikk
Anders Skavdal Havdal
Generalsekretær