Styrk innsatsen mot akrim gjennom bistand til arbeidstakere
Styrk bistanden til ofre for arbeidslivskriminalitet!
Innsatsen mot kriminalitet i arbeidslivet (akrim) har i stor grad handla om tiltak for å endre holdninger hos kjøpere av tjenester og kontroll av virksomheter, samt informasjon om arbeidstakerrettigheter retta mot utenlandske arbeidstakere. Det er på tide at samfunnet setter av større ressurser til å bistå og hente inn informasjon fra arbeidstakere som blir utnyttet av kriminelle i arbeidslivet.
Fair Play Bygg Norge samarbeider tett med andre organisasjoner som arbeider for å motvirke akrim og gi bistand til arbeidstakere som rammes av grov utnytting. Vi ser at det er behov for en større innsats rettet mot denne gruppa av arbeidstakere.
Selv om bekjempelse av akrim har vært prioritert høyt av regjeringen over flere år, brukes det lite midler på å bistå ofre for arbeidsutnytting. Det er et stort misforhold mellom behov og tilgjengelige ressurser.
Dagens tilbud er underfinansiert og kapasiteten er sprengt. Viktige tilbud for målgruppa må stenge ned fordi de mangler finansiering. Vi vil peke på Kirkens Bymisjons prosjekt V4, som i fire år har tilbudt overnattingsplass og tverrfaglig oppfølging til blant annet ofre for akrim, som ikke lenger har penger til å drive videre og må avslutte til nyttår.
Fair Play Bygg Norge samler inn og kvalitetsikrer informatasjon om akrim fra ulike kilder, blandt annet humanitære organisasjoner på feltet vi samarbeider med. Vi erfarer at mange saker med til dels store økonomiske krav fra arbeidstakere og stort behov for bistand. Det dreier seg ofte om underbetaling og ulike former for lønnstyveri. Men vi ser også saker med arbeidsskader som ikke blir rapportert, manglende innbetaling av tjenestepensjon, forbud mot fagorganisering og sosial kontroll. Vi registrerer en bekymringsverdig økning i grove former for utnytting som trusler og vold, ID-tyveri og utpressing og payback.
Styrket bistand er viktig for å ivareta den enkelte arbeidstaker, men også for å få bukt med arbeidslivskriminaliteten. Oppfølging og støtte er ofte en forutsetning for å makte å stå opp mot en kriminell arbeidsgiver og rapportere en sak. De som har blitt utnyttet sitter på mye viktig informasjon om kriminelle nettverk, pengestrømmer og metoder. Dette er kunnskap myndighetene vil ha stor nytte av. Bedre bistand og tettere samarbeid med ofre må derfor også ses som en del av kriminalitetsbekjempelsen.
Regjeringen har sjøl sagt at det er behov for hjelpetiltak, og at de vil styrke tilskudd til organisasjoner som bistår utsatte arbeidstakere (handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, tiltak 17). Nå forventer vi handling. Dagens tilskuddsordning handler om tiltak mot menneskehandel og prostitusjon, og omfatter ikke tiltak for å bistå ofre for arbeidslivskriminalitet. For at ordningen skal treffe, må formålet utvides og potten økes.