Innspill fra Norsk Studentorganisasjon til Meld. St. 6 - Gründere og oppstartsbedrifter

Norsk studentorganisasjon (NSO) takker for muligheten til å komme med innspill til stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. NSO representerer over 270 000 studenter ved norske høyere utdanningsinstitusjoner.

NSO er positive til en rekke av tiltakene som presenteres i stortingsmeldingen. Meldingen understreker viktigheten av gründerkultur blant studenter, og viser til flere vellykkede prosjekter rundt gründervirksomhet ved institusjonene, samt viktigheten av STUD-ENT-ordningen.

Samtidig vises det til at de fleste studentrettede ordningene rundt gründervirksomhet treffer studenter ved de største institusjonene. Dette kommer også frem i en rapport fra Universitets- og høyskolerådets arbeidsgruppe for studentinnovasjon, som påpeker at dagens ordninger først og fremst løfter og styrker fagmiljø som har spesialisert seg innen innovasjon og entreprenørskap.

Det klareste eksempelet er STUD-ENT, en viktig støtteordning for studenter som ønsker å starte en egen bedrift, men enkelte institusjoner og fagmiljø er overrepresentert i søknadene til ordningen. Den er heller ikke åpen for bachelorstudenter, hvilket gjør at det mangler virkemidler for studenter som tar lavere grad. Støtteapparatet bør derfor utvides, og studenter må få tilgang til flere søknadsbaserte ordninger, for å stimulere til videre gründerkultur ved institusjonene.

NSO mener:

  • STUD-ENT-ordningen må styrkes, og flere søknadsbaserte virkemidler må gjøres tilgjengelig for studenter.

Studenter som har utviklet egne bedrifter understreker at det ikke hadde vært mulig uten økonomisk støtte, og flere har vært avhengig av foreldre og andre ressurspersoner for å kunne utvikle sine ideer. Det er med andre ord først og fremst de ressurssterke studentene som har mulighet til å bedrive gründervirksomhet under studiene. NSO anser studiestøtten som et av de sikreste tiltakene for å styrke studentenes muligheter for å igangsette prosjekter som går utover normal studietid og deltidsjobb.

NSO mener:

  • Studiestøtten må økes og knyttes til 1.5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

I stortingsmeldingen trekkes frem utfordringene rundt fremtidens kompetansebehov. Fremover vil det bli behov for etter- og videreutdanningstilbud for ansatte som har vært i arbeidslivet en stund. Kompetanse på entreprenørskap er blant områdene som trekkes frem som spesielt viktige i Utsynsmeldingen. NSO forventer at regjeringen setter en klar politisk retning for videreutvikling av EVU-tilbud i den kommende kompetansereformen, og bidrar til å tilgjengeliggjøre EVU for arbeidstakere. I denne prosessen er det essensielt at utgiftene tilknyttet med EVU ikke faller på den enkelte arbeidstaker, og at den ansatte blir ansett som en fullverdig student – med studiepoenggivende undervisning, tilgang til faglitteratur, m.m. 

NSO mener:

  • Regjeringen må være ambisiøse i oppfølging av kompetansereformen.
  • Utgifter tilknyttet EVU skal ikke pålegges den enkelte arbeidstaker/student.