Skriftlig innspill fra Norsk forening for klinisk cytologi (NFKC)

Høring: Skriftlig innspill til representantforslag om bedre vaksine mot HPV og kjønnsvorter
Innspillsdato: 19.04.2021

Ja til en bedre vaksine mot HPV og kjønnsvorter

Innspill til Representantforslag 180 S (2020-2021)

Norsk forening for klinisk cytologi (NFKC) viser til mulighet for skriftlige innspill til Stortingets helse- og omsorgskomité. I det følgende gir vi våre kommentarer til Representantforslaget om bedre vaksine mot HPV og kjønnsvorter.

NFKC er en del av Legeforeningen og en undergruppe av Den norske patologforening (DNP). Vi har rundt 120 medlemmer. NFKC består av patologer og bioingeniører med spesiell kompetanse i vurdering av celleprøver og HPV-tester i forbindelse med Livmorhalsprogrammet. Hvert år analyserer vi rundt 400.000 livmorhalsprøver fordelt på 16 ulike laboratorier. Hensikten er å forebygge livmorhalskreft. Hvert år avdekker vi høygradige forstadier hos mer enn 7.000 kvinner som dermed kan få behandling før utvikling av kreft.

Livmorhalskreft skyldes humant papillomavirus (HPV). Dette viruset er også årsak til kjønnsvorter, kreft i penis, vulva, vagina, munnhule og svelg. Det er årlig totalt 600 tilfeller av kreft hos kvinner og menn som skyldes HPV, hvorav rundt 350 tilfeller av livmorhalskreft. I tillegg blir rundt 10.000 kvinner og menn rammet av kjønnsvorter. Siden 1995 har Livmorhalsprogrammet anbefalt kvinner i alderen 25-69 år undersøkelse med celleprøver hvert tredje år. Livmorhalsprogrammet er i endring. Celleprøver blir nå erstattet av HPV-test som screeningmetode for kvinner i alderen 34-69 år. Dette gjør at vi kan forebygge flere tilfeller av livmorhalskreft enn ved bruk av celleprøve.

Kjønnsvorter, livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV kan også forebygges ved hjelp av HPV-vaksine. Jenter i 7. klasse har fått tilbud om HPV-vaksine siden 2009. Fra 2018 har også gutter fått det samme tilbudet. Vaksinen som gis i barnevaksinasjonsprogrammet dekker to HPV-typer som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Denne vaksinen forebygger ikke kjønnsvorter. I 2015 kom det en ny HPV-vaksine som dekker ni ulike HPV-typer som er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter og 90 prosent av alle tilfeller av kreft som skyldes HPV. Sverige og Danmark har valgt å ta i bruk den nye HPV-vaksinen, mens Folkehelseinstituttet etter et åpent anbud valgte vaksinen som bare dekker to HPV-typer uten å ta hensyn til de samfunnsøkonomiske kostnadene ved kjønnsvorter som er beregnet til å være 20-40 millioner kroner per år.

Modelleringsstudier viser dessuten at det er mulig å redusere kostnadene til Livmorhalsprogrammet når kvinner som har tatt HPV-vaksine kommer i screeningalder. Jo flere HPV-typer en HPV-vaksine dekker, desto færre kvinner vil få positiv HPV-test, og færre kvinner må følges opp. HPV-testen som brukes i screeningprogrammet i Norge dekker 14 ulike HPV-typer. Med tanke på screeningprogrammet, og forebygging av livmorhalskreft, vil det derfor være gunstig å velge en HPV-vaksine som dekker ni ulike HPV-typer og ikke bare to. Når gutter og jenter i 7. klasse skal ta HPV-vaksine, er det en fordel at vaksinen også forebygger kjønnsvorter i tillegg til kreft.

NFKC støtter forslaget om bytte til en bedre vaksine mot HPV og kjønnsvorter slik de har gjort i Sverige og Danmark. NFKC stiller seg til disposisjon dersom Helse og-omsorgskomiteen skulle ha ytterligere spørsmål.

Vennlig hilsen

Overlege Sveinung Sørbye, MD, PhD

Leder for Norsk forening for klinisk cytologi (NFKC)

mob 41140881