Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arrestasjonen av Anar Mammadli, demokratiforkjemper i Aserbajdsjan

– Det er med stor bekymring vi har fått vite at Anar Mammadli, leder for organisasjonen Election Monitoring and Studies Centre (EMDS) i Baku, den 16. desember ble arrestert og varetektsfengslet for tre måneder, uttaler Geir Jørgen Bekkevold, leder av Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentariske forsamling.

Geir Jørgen Bekkevold.

– Vi frykter at arrestasjonen er direkte knyttet til hans demokratiarbeid og følgelig politisk motivert, sier Bekkevold.
 
Mammadli er en profilert valgobservatør og demokratiaktivist i Aserbajdsjan og samarbeider med Den norske Helsingforskomite. Driften av organisasjonen han leder har over tid blitt utsatt for administrative hindringer av landets myndigheter. Siden 25. november har Mammadli hatt utreiseforbud. Han risikerer mange år i fengsel hvis han blir dømt.
 
– Aserbajdsjan er medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og har sluttet seg til internasjonalt anerkjente normer med hensyn til valggjennomføring, rettsstat og fundamentale menneskerettigheter. Vi forventer at disse normene respekteres, sier Bekkevold.
 
OSSE har til sammen 57 medlemsland fra Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika. Formålet er å bidra til sikkerhet, konfliktløsing og styrking av demokratiske institusjoner og menneskerettigheter.

Sist oppdatert: 20.12.2013 10:21
: