Folkets jubileum er offisielt i gang

– Mitt ønske er at folkefesten her på Eidsvoll vil inspirere folk til å bli kjent med Grunnloven, sier vert for jubileumsarrangementet 16. februar, stortingspresident Olemic Thommessen.

Olemic Thommessen sammen med Oliwia Matusiak og Atle Ulverud fra Råholt ungdomsskole og progamleder Nadia Hasnaoui.
Olemic Thommessen sammen med Oliwia Matusiak og Atle Ulverud fra Råholt ungdomsskole og progamleder Nadia Hasnaoui.

Søndag 16. februar markerte direktesendingen på NRK 1 at grunnlovsjubileet er offisielt i gang. Stortinget er ansvarlig arrangør, og vert for arrangementet. Stortingspresident Olemic Thommessen håper innslagene på ulike måter engasjerer og inspirerer folk til å bli bedre kjent med Grunnloven:


– Jeg håper at sendingen vil bidra til å gjøre folk mer nysgjerrige på Grunnloven, og at folk fortsetter diskusjonene på skolene, i sosiale medier og på alle jubileumsarrangementene som kommer.

Rundt 6000 feststemte tilskuere var til stede under arrangementet på Eidsvoll.

Et samfunn basert på tillit

Stortingspresidenten var selv intervjuobjekt under sendingen, der han blant annet snakket om sine ønsker for Norges fremtid og hva Grunnloven betyr for ham:

– For meg er Grunnloven først og fremst en ramme rundt det tillitsbaserte samfunnet vi har skapt sammen, der alle har muligheter for å være deltakere. Mitt ønske er at vi de neste 200 år bevarer denne verdien. Det er grunnleggende for oss som enkeltmennesker og vårt demokrati, sier han.

Under sendingen talte H. M. Kongen, og som avslutning fikk publikum et innblikk i norgeshistorien de siste 200 år gjennom en fantastisk 3D fasadeprojeksjon. Blant innslagene var for øvrig en tankevekkende appell ved afghanske Ayesha Wolesmal og premieren på sangen «Dette landet» ved Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland.

Barn og unge var til stede både på scenen og blant publikum, og stortingspresidenten håper jubileumsåret vil engasjere dem:

– Jeg håper spesielt at barn og unge vil engasjere seg i jubileumsåret. Barna er fremtidens demokrati. Grunnloven er arven de skal bygge videre på.

Hans Majestet Kongens Gardes signaltropp og quick-dansere under generalprøven.

 Hans Majestet Kongens Gardes signaltropp og quick-dansere under generalprøven.

– Grunnloven er aktuell

Selv om Grunnloven ble skrevet for 200 år siden påpeker stortingspresidenten at den er like aktuell i dag.


– Grunnloven er landets viktigste lov. Den setter rammene for hvordan vårt samfunn skal være – og garanterer for rettigheter og friheter som ikke kan tas fra oss. Mitt ønske er at dette jubileet skal bidra til at folk blir bedre kjent med Grunnloven, sier han.


16. februar for nøyaktig 200 år siden ble det første skrittet i retningen av en egen norsk grunnlov tatt, i forbindelse med det såkalte stormannsmøtet i Eidsvollsbygningen. Her ble det besluttet å kalle inn til riksforsamling på Eidsvoll.

Eidsvollsbygningen åpnes for publikum tirsdag 18. februar.

Modell av Stortinget i is.

Modell av Stortinget i is som ble vist frem under arrangementet.


Sist oppdatert: 16.02.2014 22:50