Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Møtte advokaten til politisk fange i Aserbajdsjan

Situasjonen for Anar Mammadli, en aserbajdsjansk forsvarer av menneskerettigheter som nå er i fengsel, ble diskutert da Geir Jørgen Bekkevold møtte hans advokat i Baku 1. juli.

Mammadli, som i mange år har jobbet for å forbedre gjennomføringen av valg i Aserbajdsjan, ble 26. mai dømt til fem og et halvt års fengselsstraff. Ifølge myndighetene har han begått skattemessige og andre lovbrudd knyttet til institusjonen han leder, Senteret for valgobservasjon og demokrati. 

Flere menneskerettighetsinstitusjoner, som Den norske helsingforskomiteen, sier rettssaken ble iscenesatt for å bringe en respektert forsvarer av menneskerettigheter til taushet.

– Fengslingen av Anar Mammadli er maktmisbruk fra myndighetens side og et brudd på Aserbajdsjans internasjonale forpliktelser gjennom Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Vi ber om at myndighetene tar skritt slik at han uhindret kan fortsette sitt viktige arbeid, sa Bekkevold på et internasjonalt møte for parlamentarikere i Baku 30. juni.

Faraz Namazli og Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Stortinget.

Faraz Namazli og Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Stortinget.

 
Dagen etter møtte Bekkevold Fariz Namazli, Mammadlis advokat. Namazli pekte på at rettssaken var preget av prosedyrebrudd, og at påtalemyndighetens sak i det store og hele var grunnløs. Mammadlis rettsak er dessverre ikke unik, sier advokaten, som mente at situsjonen for menneskerettigheter de senere år har blitt forverret.

Bekkevold (KrF) deltar 28. juni–2. juli på den årlige hovedsesjonen til OSSEs parlamentarikerforsamling i Baku. Sesjonen munner ut i en slutterklæring med en rekke anbefalinger til organisasjonens medlemsland. Andre represetanter som deltar, er Trond Helleland (H), Torstein Tvedt Solberg (A), Kari Henriksen (A), Ola Elvestuen (V) og Tor André Johnsen (FrP).
 
De norske representantene jobber for at slutterklæringen spesifikt skal omtale Mammadli-saken.

Kontakt: Bjornar Dahl Hotvedt (tlf. 40 29 17 12)

Sist oppdatert: 01.07.2014 12:41
: