Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidenten fikk innblikk i dyster historie i Sør-Afrika

Stortingspresident Olemic Thommessens offisielle besøk til Sør-Afrika startet med et innblikk i deler av Sør-Afrikas dystre historie da han besøkte et nabolag som apartheid-regimet jevnet med jorden.

Stortingspresidenten med tidligere beboere i District Six, Jon Shaffers og Bonita Bennet. Foto: Hetty Zantman.

Et mangfoldig og flerkulturelt nabolag, District Six i Cape Town, ble i løpet av 60- og 70-tallet jevnet med jorden av apartheid-regimet.

I en tidligere kirke i randsonen av distriktet, som i dag fungerer som museum, møtte presidenten tidligere beboere i denne bydelen. Folk som bodde her brukte ulike kulturelle uttrykk for å uttrykke misnøye med regimet. Dette var en direkte årsak til at nærmere 60 000 mennesker ble tvangsflyttet.

– De ville ødelegge distriktets sjel, forteller tidligere beboer Bonita Bennet om regimets plan for å ødelegge området.

– Dette viser hvilken sprengkraft kunst og kultur hadde i den politiske kampen mot apartheidregimet og for menneskerettigheter, sier stortingspresidenten.

Presidenten besøkte også museet Slave Lodge, som tar for seg slaveriets historie i Sør-Afrika.

Bakgrunnen for stortingspresidentens besøk er at Sør-Afrika i år feirer 20 år med demokrati samtidig som Norge feirer at Grunnloven er 200 år. Sør-Afrika og Norge har tette bånd, noe som ble utviklet i et tett samarbeid i kampen mot apartheid.

– Sør-Afrika har gått en lang vei mot demokrati i løpet av disse 20 årene. Museet Slave Lodge utrykker det godt – «from human wrongs to human rights», sier Olemic Thommessen.

Sist oppdatert: 26.02.2014 14:25
: