Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

OSSEs parlamentarikerforsamling diskuterte Ukraina

Stortingets delegasjon til parlamentarikerforsamlingen i OSSE deltok på vintersesjonen i Wien 18.–20. februar. Plenumsdebatten om Ukraina ble preget av både steile fronter og formaninger om å opprettholde en konstruktiv dialog.

60 av de 250 parlamentarikerne som var samlet til vintersesjon i Wien tok ordet under den avsluttende debatten om konflikten i og rundt Ukraina. Beskyldninger og harde ord fra den ukrainske og den russiske delegasjonen startet debatten. Mange land uttrykte sin fulle støtte til Ukraina, og beklaget at Russland bedyrer sin uskyld og utelukkende fredsøkende rolle i internasjonale forum, mens den militære støtten til opprørsgruppene i Øst-Ukraina pågår for fullt.

 – Det er ironisk at til 40-årsjubileet for Helsinki-deklarasjonen (som var starten på OSSE), så har Russland sendt oss en blodig invitasjon til dens begravelse, sa visepresident i OSSE PA, Vilja Aleknaite Abramikiene fra Litauen.

Stortingets delegasjon i den nordisk-baltiske gruppen vektla at parlamentarikerforsamlingens rolle er å bringe dialogen fremover mot en politisk løsning på konflikten og at den konfronterende linjen er lite konstruktiv. Flere parlamentarikere tok til ordet for en slik linje.

Parlamentarikerforsamlingens tre komiteer hadde separate møter på sine respektive fagfelt. I komiteen for demokrati, menneskerettigheter og humanitære saker ble den prekære humanitære situasjonen i Øst-Ukraina og minoriteters rettigheter på Krim diskutert. Russlands ansvar for å slippe frem nødhjelp til befolkningen i øst og beskyttelse av menneskerettigheter for minoritetsgrupper på Krim ble tydelig understreket.

Flyktningstrømmene som følge av konfliktene i Midtøsten og uroen i Nord-Afrika ble også diskutert i denne komiteen.

– Flytkningstrømmene påvirker sikkerhetssituasjonen i alle OSSEs medlemsland, men noen mottakerland får en uforholdsmessig stor andel av byrden. Alle land må bidra og ta sin del av ansvaret for å motta flyktninger, samtidig som vi må arbeide langsiktig med forebygging og nødhjelp i landene flyktningene kommer fra, sa Kari Henriksen i sitt innlegg.

Terroren i Paris og København dannet bakteppe for diskusjonen i komiteen for politikk og sikkerhetsspørsmål. Medlemmene diskuterte hvordan man kan forebygge terror ved transnasjonalt samarbeid. Radikalisert ungdom og fremmedkrigere ble fremhevet som fokusgrupper som trenger transnasjonalt sikkerhetssamarbeid. Parlamentarikerne understreket også behovet for å forsterke og utvide samarbeidet mellom landene for å bryte terrorfinansiering og nettverkene til organisert kriminalitet i Europa.

I komiteen for miljø og økonomi var energisikkerhet i Europa hovedtema, og også i denne komiteen var forholdet til Russland utgangspunkt da delegasjoner fra flere EU-land understreket behovet for å innføre en energiunion i EU, diversifisere energikildene og satse på fornybar energi. 

Stortingets delegasjon til vintermøtet i OSSEs parlamentarikerforsamling besto av Geir Jørgen Bekkevold (leder), Trond Helleland, Kari Henriksen, Tor André Johnsen, Kjell-Idar Juvik og Torill Eidsheim.

Sist oppdatert: 23.02.2015 15:23
: