Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordiske og baltiske parlamentspresidenter. Fra venstre: Kristjan L. Möller, Island; Eiki Nestor, Estland; Maria Lohela, Finland; Olemic Thommessen, Norge; Loreta Graužinienė, Litauen; Urban Ahlin, Sverige; Ināra Mūrniece, Lativa. Foto: Melker Dahlstrand.

Nordisk-baltisk samarbeid

Stortingspresidenten møtte sine nordiske og baltiske kolleger i Stockholm 20.–21. august, blant annet for å diskutere det videre samarbeidet om bistand til det ukrainske parlamentet.

20.–21. august møttes de nordiske og baltiske parlamentspresidenter til sitt årlige møte, NB8, som denne gangen ble avholdt i Stockholm. På agendaen sto også hvordan regionen kan jobbe for å fremme felles interesser internasjonalt.

Fredag 21. august besluttet NB8-presidentene å foreta et nytt felles besøk til Kiev vinteren 2016 som oppfølging til det første besøket til det ukrainske parlamentet i mars i år.

NB8, eller Nordic-Baltic Eight, er et regionalt samarbeid mellom landene Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Vertskap for årets møte mellom landenes parlamentspresidenterer den svenske talmannen i Riksdagen, Urban Ahlin.

Nordiske og baltiske parlamentspresidenter i tett dialog rundt bordet hos den svenske talmannen i Sveriges Riksdag. Foto: Stortinget.

Mye kontakt

Stortingspresident Olemic Thommessen er etter hvert blitt godt kjent med sine kolleger.

– I tillegg til vårt faste årlige møte har vi, som er parlamentspresidenter i Norden og Baltikum, mye kontakt. Vi tilhører samme region og møter mange av de samme utfordringene. Informasjonsutveksling og felles tilnærming til flere problemstillinger er derfor nyttig for oss. Vi deler også samme demokratiske verdigrunnlag og samarbeider derfor godt og nært – også utenfor vår region. I internasjonal sammenheng er våre land relativt små, men i felleskap utgjør vi en langt større regional kraft, sier han.

– Et godt eksempel er vår felles reise til Kiev i mars i år. Hit reiste jeg med mine nordiske og baltiske kollegaer, og som resultat har vi opprettet et tettere samarbeid med ukrainske parlamentarikere, forklarer Thommessen.

De nordiske og baltiske parlamentspresidentene møtes nå flere ganger i året, både i forbindelse med større interparlamentariske konferanser samt på felles prosjektbesøk til nordiske og baltisk samarbeidspartnere. Det eksisterer videre et godt NB8-samarbeid på regjeringsnivå, og gjennom møter, som det forestående i Stockholm, blir også den parlamentariske dimensjonen styrket.

Verdenskonferanse i New York

NB8-møtet gir mulighet for uformelle diskusjoner om aktuelle utenrikspolitiske problemstillinger og utveksling av erfaringer når det gjelder ulike spørsmål knyttet til de respektive parlamentene. Situasjonen i Ukraina, EUs østlige partnerskap, kampen mot terrorisme og regionalt parlamentarisk samarbeid frem mot verdenskonferansen for parlamentspresidenter i New York senere denne måneden vil bli drøftet under møtet i Stockholm.

Den parlamentariske verdenskongressen i New York i september arrangeres hvert 5. år og har hele verdens parlamentspresidenter på invitasjonslisten.

– Fra vår side ønsker vi å koordinere vår deltakelse. Uten en felles tilnærming kan våre budskap lett forsvinne i mengden, sier Thommessen.

Sist oppdatert: 21.08.2015 16:24
: