Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Fra venstre: Svein Roald Hansen, demokratene William R. Keating og Richard E. Neal fra Massachusetts samt Gunnar Gundersen. Foto: Stortinget.

Fremmer norske interesser i Washington DC

Svein Roald Hansen og Gunnar Gundersen møtte 13.–14. april kolleger i Kongressen og amerikanske handelsmyndigheter i Washington DC.

Besøket var en del av et delegasjonsbesøk fra EFTAs parlamentarikerkomité. Hansen og Gundersen tok opp norske interesser i de pågående forhandlingene mellom EU og USA om en omfattende handels- og investeringsavtale (TTIP).

– Forhandlingene vil påvirke oss gjennom vårt tette handelsforhold til USA og ikke minst gjennom EØS-avtalen. Det er derfor viktig for oss å følge dette så tett som mulig, for bedre å forstå hva en endelig avtale kan bety for Norge både med hensyn til markedsadgang og regulatoriske endringer, sier Svein Roald Hansen, leder for Stortingets EFTA/EØS-delegasjon.

– God handelsdialog

– EFTA har allerede etablert en god handelsdialog med amerikanske myndigheter hvor TTIP står sentralt. Vårt besøk til Washington DC gir denne dialogen en viktig parlamentarisk dimensjon, sier Gunnar Gundersen, nestleder i Stortingets delegasjon.

Hansen og Gundersen traff sammen med sine EFTA kolleger en rekke medlemmer i Kongressen som har engasjert seg spesielt i TTIP-forhandlingene. De holdt også møter med amerikanske handelsmyndigheter (US Trade Representative) og det amerikanske handelskammeret (US Chamber of Commerce).

Gunnar Gundersen deltok i paneldebatt. Foto: Stortinget.

Gundersen deltok også i et panel under et seminar som EFTA organiserte sammen med tenkesmien European Institute om effekten av TTIP-forhandlingene for tredjeland.

– Ikke spesielt godt kjent i Washington

– EFTA og EØS er ikke spesielt godt kjent i Washington. Det er derfor viktig å si litt om hvem vi er, hva forhandlingene kan bety for oss og eventuelt hvordan tredjeland kan involveres. Til slutt ønsker vi å understreke viktigheten av fortsatt tett dialog med USA og EU, fortsetter Gunnar Gundersen.

– Internasjonale handelsavtaler skal ratifiseres av nasjonale parlamenter. Det er derfor avgjørende at også vi engasjerer oss så tidlig som mulig i TTIP og andre internasjonale handelsprosesser, avslutter Svein Roald Hansen.

Sist oppdatert: 15.04.2015 10:39
: