Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Kommunal- og forvaltningskomiteen besøker Rogaland

11.–13. mars besøker kommunal- og forvaltningskomiteen Rogaland. Kommunereformen og spesielle utfordringer for øykommunene i den forbindelse er blant temaene på dagsordenen.

I løpet av fireårsperioden på Stortinget forsøker kommunal- og forvaltningskomiteen å besøke alle fylkene i landet. Under besøket i Rogaland nå i mars vil komiteen besøke Nord-Rogaland og Stavanger-området, og vil i løpet av besøket møte kommuner fra alle deler av fylket. Blant flere temaer står kommunereformen på dagsordenen. Besøket arrangeres i samarbeid med fylkesmannen og fylkeskommunen.

Øykommuneprosjektet – resultater presenteres

12. mars skal komiteen tilbringe på Utsira, Norges minste kommune, sammen med ti øykommuner uten landfast forbindelse: Fedje, Hasvik, Kvitsøy, Leka, Røst, Smøla, Solund, Træna, Værøy og Utsira. Norsk senter for bygdeforskning har gjennomført en utredning på oppdrag fra Øykommuneprosjektet, som består av disse ti kommunene fra flere fylker. Resultatene av utredningen vil bli presentert på Utsira under komiteens besøk.

Øykommuneprosjektet kom i stand fordi øykommunene ikke fant sin hverdag med særlige ulemper knyttet til avstand og kommunikasjon igjen i kommunereformens faktagrunnlag – og fryktet således at kommunereformen skulle bli gjennomført uten at de særlige avstandsulempene til øykommuner uten fastlandsforbindelse var adressert. Øykommuneprosjektet fikk midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å utrede øykommunesituasjonen i lys av kommunereformen.

Særegne utfordringer for øyene

Oppdraget som Norsk senter for bygdeforskning fikk fra øykommunene var å utrede mulige konsekvenser av ny kommunestruktur for øykommuner uten fastlandsforbindelse, med særlig fokus på tre hovedområder: avstandsulemper, rekrutteringsutfordringer og bosettingsmønster. Prosjektet har vært gjennomført i perioden 14.11.14–17.2.15 og har vært ledet av rådmann i Træna kommune, Thore Hopperstad.

– Komiteen er interessert i å høre hva Bygdeforskning har kommet fram til om disse øykommunene. Komiteen ser både fram til dagen på Utsira og til å få høre mer om kommunereformen og ellers om utfordringer og hva de har lykkes med i Rogaland, sier komitéleder Helge André Njåstad.

Sist oppdatert: 05.03.2015 15:45
: