Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidenten talte i FN

Stortingspresident Olemic Thommessen sto på talerstolen i plenumssalen i FN-bygningen mandag kveld.

I talen understreket Thommessen hvor viktige parlamentene er for å nå FNs nye bærekraftsmål.

– Som ledere av parlamentene verden over må vi sørge for at bærekraftsmålene forankres i parlamentene og i befolkningen, sa stortingspresident Olemic Thommessen.

Nærmere 140 parlamentspresidenter var til stede i plenumssalen i FN.  Anledningen for Thommessens tale var et toppmøte for verdens parlamentspresidenter 31.8.−2.9, som Den interparlamentariske union (IPU) inviterte til i samarbeid med FN.

Siden Jørgen Kosmos besøk til FN i 2005 har ingen norsk stortingspresident eller stortingspolitiker stått på denne talerstolen.

I talen understreket stortingspresidenten også parlamentenes rolle når det kommer til å omforme målene til konkret handling, blant annet gjennom å foreta budsjettprioriteringer og vedta nødvendige lover, og gjennom å holde regjeringen ansvarlig.

Toppmøte for parlamentspresidenter

Tre ganger tidligere har verdens parlamentspresidenter møtt hverandre på en slik konferanse, som er den eneste som favner ledere av parlamenter fra hele verden. På møtet i New York deltok parlamentspresidenter fra en rekke ulike land.

På agendaen var blant annet FNs 17 bærekraftsmål, som skal gjelde fra 1. januar 2016. Målene vil forplikte FNs medlemsland til å utrydde ekstrem fattigdom, bekjempe ulikhet og bremse klimaendringer.

Etter to år med forhandlinger er det nå klart at bærekraftsmålene skal vedtas under FNs hovedforsamling i september. Før den tid er målene altså et sentralt tema på konferansen for parlamentspresidenter – et av flere møter på høyt nivå før hovedforsamlingen møtes.

«Demokrati – en forutsetning»

– Bærekraftsmål nummer 16, «Fremme fredelige, inkluderende og rettferdige samfunn for bærekraftig utvikling med effektive og ansvarlige institusjoner på alle nivå», er en forutsetning for å nå de andre målene, påpekte stortingspresidenten.

– Aller helst burde det vært en henvisning til den parlamentariske dimensjonen blant målene. Skal vi oppnå bærekraftig utvikling, er et godt demokratisk styresett med respekt for rettsstaten og menneskerettighetene helt avgjørende, sa han.

Parlamentspresidentene som deltok i New York vedtok en deklarasjon som blir lagt frem for FNs generalforsamling senere i høst.

Les talen

Les mer om om konferansen. 

Les mer om IPU.

Sist oppdatert: 18.03.2021 13:11
: