Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Utenrikskomitélederne i de nordiske og baltiske landene. Foto: Stortinget.

F.v.: Antti Kaikkonen (Finland), Kenneth Forslund (Sverige), Sven Mikser (Estland), Ojars E. Kalnins (Latvia), Hanna B. Kristjansdottir (Island), Anniken Huitfeldt (Norge) og Audronius Azubalis (Litauen). Danmark deltok ikke denne gang. Foto: Stortinget.

Huitfeldt på nordisk-baltisk møte i Tallinn

Europeisk sikkerhetspolitikk, forholdet til Russland, kampen mot ISIL og Syria-konflikten var hovedtema under vårens møte for lederne i utenrikskomiteene i de nordiske og baltiske landene.

Anniken Huitfeldt (A), leder for utenriks- og forsvarskomiteen, deltok 25. april på det halvårlige møtet mellom utenrikskomitelederne i de åtte nordiske og baltiske landene i det estiske parlamentet i Tallinn.

Under møtet drøftet parlamentarikerne på nytt situasjonen i Europa som følge av Russlands folkerettsstridige handlinger i Ukraina. EUs restriktive tiltak mot Russland ligger fast og Minsk-avtalene må oppfylles.

– Det er meget nyttig å drøfte forholdet til Russland med nære naboer og allierte, sier Anniken Huitfeldt. Vi har alltid gode og åpne diskusjoner i den nordisk-baltiske kretsen. Og vi er alle bekymret for en mer spent sikkerhetspolitisk situasjon i Europa, legger hun til.

– Det er viktig å være tydelig og forutsigbar overfor Russland. Samtidig mener jeg at det er i både norsk og russisk interesse at vi har dialog og samarbeid i nord. Her har vi mange konkrete eksempler på at samarbeidet fungerer godt, og dette bør vi fortsette med, sier Huitfeldt.

Krigen i Syria ble også drøftet. Kampen mot ISIL ble fremhevet, og de enkelte lands bidrag til bekjempelsen av terrororganisasjonen ble diskutert.

– Det er mitt håp at forhandlingene om en fredsløsning i Syria lykkes, sier Huitfeldt. Kampen mot ISIL må vinnes, og jeg mener det er riktig at Norge stiller med militære bidrag i den internasjonale koalisjonen, legger hun til.

Gruppen diskuterte også arbeidet med EUs globale strategi, som skal vedtas før sommeren. Også forberedelsene til NATO-toppmøtet i Warszawa ble drøftet.

Sist oppdatert: 26.04.2016 09:59
: