Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen holdt tale under markeringen i Trøndelag teater.Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank

Stortinget gratulerte Norges Bank med 200-årsdagen

–Stortinget har mange barn og Sentralbanken er et av dem, sa stortingspresidenten i sin gratulasjonstale under Norges Banks 200-årsjubileum.

I år er det 200 år siden Stortinget besluttet å opprette en egen bank for den nye nasjonen. Loven ble sanksjonert av Kongen 14. juni 1816, og grunnlovsfestet 24. mai i år.

Viktig aktør

Den offisielle markeringen gikk ad stabelen 14. juni i Trondheim, byen som huset bankens første hovedsete frem til 1897.

– Siden 1816 har Norges Bank vært blant de kontinuitetsbærende institusjonene i landet vårt, gjennom en tidvis turbulent tilværelse. I dag er Norges Bank blant våre viktigste redskaper for fortsatt stabilitet og fremgang, sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin tale.

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen ønsker stortingspresident Olemic Thommessen velkommen til Trøndelag Teater. Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank

 – Et passende uttrykk for vår anerkjennelse

24. mai behandlet Stortinget flere forslag til grunnlovsendringer. Ett av dem som ble vedtatt var grunnlovfesting av Norges Bank.

Grunnloven § 33 lyder nå slik: «Norges Bank er landets sentralbank.»

– Opprettelsen av Norges Bank er uløselig bundet til Grunnloven av 1814. Vi synes grunnlovfesting av Norges Bank som institusjon er et passende uttrykk for våre ektefølte gratulasjoner med 200-årsjubileet, sa  stortingspresidenten i sin tale.

– Det var en fin feiring av en viktig samfunnsaktør som synes lite i den daglige offentlige debatt, men som har stor innflytelse på den norske velferden, sa stortingspresidenten etter feiringen.

Les stortingspresidentens tale her.

Sist oppdatert: 15.06.2016 10:46
: