Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europarådets parlamentarikerforsamling

Den demokratiske utviklingen i Tyrkia står høyt på agendaen under årets siste delsesjon i Europarådets parlamentarikerforsamling 10.–14. oktober.

Den demokratiske utviklingen i Tyrkia står øverst på agendaen når Europarådets Parlamentarikerforsamling (PACE) kommer sammen til årets siste delsesjon i Strasbourg. Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu vil tale til og ta imot spørsmål fra forsamlingen onsdagen i sesjonsuken. Torsdag skal det gjennomføres en debatt om utviklingen i Tyrkia etter kuppforsøket 15. juli.

I løpet av sesjonsuken vil også Frankrikes president president Francois Hollande og Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier tale til forsamlingen.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou. Foto: Europarådet.

Stortingets delegasjon

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) deltar med følgende medlemmer: Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H), nestleder Lise Christoffersen (A), Snorre S. Valen (SV) og Kristin Ørmen Johnsen (H).

Delegasjonsleder Ingjerd Schou er rapportør for og presenterer PACEs framdrifts- og aktivitetsrapport på sesjonens første dag. Et sentralt tema vil være hvordan sommerens hendelser med kuppforsøk i Tyrkia og en rekke terroranslag i Europa gjør Europa svært relevant som organisasjon. Fredag i sesjonsuken presenterer Kristin Ørmen Johnsen sin rapport om demografi og migrasjon, «The impact of European population dynamics on migration policies.»

Andre saker på agendaen er menneskerettighetssituasjonen og de politiske konsekvensene av konflikten i Ukraina. Videre vil forsamlingen også diskutere bedre beskyttelse av de mange enslige mindreårige flyktningene i Europa, kjønnslemlestelse, lærdommer av Panama Papers, og hvordan idrett kan fremme likestilling og sosial integrering.

Les sesjonens fulle agenda.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har 47 medlemsland. Europarådet har til hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 324 medlemmer (og 324 varamedlemmer). Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.

Sist oppdatert: 28.01.2021 16:09
: