Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Karikaturtegner Ahmed Falah i samtale med stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget.

Karikaturtegner Ahmed Falah i samtale med stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget.

Åpnet ny karikaturutstilling på Stortinget

– Karikaturtegninger illustrerer hva ytringsfrihet betyr i praksis, sa stortingspresident Masud Gharahkhani da han åpnet en ny utstilling med karikaturtegninger på Stortinget 24. mars. Se film og bilder fra åpningen.

Kunstutvalget på Stortinget har inngått en avtale med Museene i Akershus (MiA), Avistegnernes hus, om årlig å stille ut 10 karikaturtegninger fra det foregående året på Stortinget. Noen av disse skal også kjøpes inn.  En tegning som viser Russlands president Vladimir Putin fikk ekstra oppmerksomhet under åpningen.

– I dagens situasjon, der krig og totalitære tendenser truer demokrati og frihet, er vernet om kritiske pennestrøk helt grunnleggende. Jeg er stolt over å ha disse tegningene på Stortinget, sa stortingspresidenten under åpningen.

Se hele åpningsarrangementet på YouTube

Se flere bilder fra arrangementet

Utstillingsåpningen ble ledet av Tone Wilhelmsen Trøen, som leder kunstutvalget.

– Stortingets kunstsamling skal være i krysningspunktet mellom kunst, politikk og historie. Avistegninger er i kjernen av dette. Det er kunst, det er skarpe politiske innlegg og et skråblikk på historien, sier hun.

Også Bianca Boege, kurator ved MiA Avistegnernes hus, mener utstillingen er viktig:

– Vi har ikke kommet på et eneste annet land hvor de har hatt satiretegninger i parlamentet sitt, som omhandler politikere som jobber der. Det er helt fantastisk, og unikt i verdenssammenheng, sier Boege.

Tegningene er tilgjengelige for publikum som er på omvisning eller på besøk etter avtale. 

Sist oppdatert: 25.03.2022 15:17
: