Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Åpning av utstilling med avistegninger på Eidsvolls plass

En utendørs utstilling «Jakta på makta – Avistegninger i Stortingets kunstsamling» ble åpnet mandag 13. mars på Eidsvolls plass. Kunstutstillingen kan sees her fram til 19. juni.

Tegning av stortingsbygningen der kuppelen er formet som en blyant

Avistegnernes hus på Stortinget. Kunstner: Ahmed Falah

– Det er stor interesse fra publikum rundt avistegningene som vi hvert år stiller ut på Stortinget. Derfor tar vi i år kunsten ut til folket, og til landets viktigste arena for ytringsfrihet, sier leder av kunstutvalget på Stortinget Tone Wilhelmsen Trøen.  

Presenterer nye og gamle avistegninger

Kunstutvalget på Stortinget har en avtale med Museene i Akershus Avistegnernes hus om å årlig stille ut ti karikaturtegninger på Stortinget fra det foregående året i Stortingets korridorer. Samtidig har eldre karikaturer fra Stortingets kunstsamling denne våren blitt hengt opp i tunnelen under Stortinget.

Dette materialet er nå blitt til en utendørs kunstutstilling, som ble åpnet mandag 13. mars på Eidsvolls plass foran Stortinget. Utstillingen er gratis å besøke, åpen døgnet rundt og blir stående fram til 19. juni.

Krysningspunkt mellom kunst, politikk og historie

Utstillingen er kuratert av Stortingets egen kunsthistoriker Eivind Torkjelsson i samarbeid med Bianca Boege fra Avistegneres Hus. Fjorårets tegninger er valgt ut av Stortingets kunstutvalg, og noen av dem vil kjøpes inn for å bli en permanent del av kunstsamlingen.

– Stortingets kunstsamling skal være i krysningspunktet mellom kunst, politikk og historie. Avistegninger er i kjernen av dette. Det er kunst, det er skarpe politiske innlegg og et skråblikk på historien, sier utvalgets leder Tone W. Trøen.

Arrangementet ble strømmet direkte på Facebook-siden til Stortinget. Etter den formelle åpningen interjuet Bianca Boege fra Avistegneres hus avistegneren Emil Johnson Ellefsen.

Se video fra utstillingsåpningen

Sist oppdatert: 14.03.2023 10:00
: