Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Hopp til innholdet
Til forsiden

Valgobservatører fra Stortinget i Bosnia Hercegovina

Representantene Aleksander Stokkebø og Mahmoud Farahmand har observert valget i Bosnia Hercegovina i regi av OSSEs parlamentarikerforsamling.

Aleksander Stokkebø (i midten) med valgobservatørene Roger Padreny Carmona (Andorra) og David Stögmüller (Østerrike). Foto: Stortinget.

Aleksander Stokkebø (i midten) med valgobservatørene Roger Padreny Carmona (Andorra) og David Stögmüller (Østerrike). Foto: Stortinget.

Søndag 2. oktober var det parlaments- og presidentskapsvalg i Bosnia Hercegovina. Mahmoud Farahmand og Aleksander Stokkebø var med og kontrollerte at valget ble gjennomført på demokratisk vis, og i tråd med internasjonale standarder og grunnleggende prinsipper. 

Rapport fra valget

– De som jobbet ved valglokalene gjorde sitt beste for å sikre en god gjennomføring av valget. Bosnia er et ung demokrati, og det finnes forbedringspunkter. Det må også legges til at valgkampen og partilandskapet er preget av dyp splittelse langs de etniske/religiøse skillelinjene i befolkningen, kommenterer Mahmoud Farahmand.

Valgobservatørenes syn på gjennomføringen danner grunnlaget for en «statement», som er en vurdering av hvorvidt valget oppfylte relevante krav og standarder for demokratiske valg.  

– Det er få ting som er mer meningsfullt enn å kunne bidra til at valg gjennomføres på en demokratisk og best mulig måte. Bosnia-Hercegovina er land med et stort potensiale om de klarer å få samarbeidet mellom folkegruppene til å virke. Det var leit å se at valgdeltakelsen var så lav som 50 prosent og at retten til hemmelige valg ved flere tilfeller ikke ble overholdt. Vi håper nå at myndighetene vil følge opp våre innspill til forbedringer, sier Stokkebø, som tidligere har observert valg i Serbia, Moldova og Bulgaria. 

Om valgobservasjon 

Oppgavene som valgobservatører er en del av kjernevirksomheten i både OSSE PA og PACE, og bidrar til å beskytte grunnleggende sivile og politiske rettigheter. 

Det er i første rekke stortingsrepresentanter som er medlem av parlamentarikerforsamlingene til OSSE, Europarådet og NATO som inviteres til valgobservasjon. Standard og metode for valgobservasjon er den samme i alle oppdrag, og er utarbeidet av OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR).

OSSE PA har observert valg i USA siden 2004. Før 2004 hadde organisasjonen kun valgobservasjon i nye demokratier, mens man etter 2004 vektla at alle deltakerstatene i organisasjonen kan få nyttige innspill av å bli observert. For eksempel ble stortingsvalget i Norge i 2009 observert av OSSE

Les mer om OSSE PAs valgobservasjon i Bosnia og Hercegovina og OSSE PAs rapport

Les mer om valgobservasjon

Sist oppdatert: 06.10.2022 15:25
: