7. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen innføre en videreutdanning for å kunne bli rådgiver for å sikre en best mulig rådgivningstjeneste.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av finansieringen og organiseringen av landslinjene senest våren 2007.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen om å legge til rette for forskning på hvordan man kan sikre effektive tiltak for å imøtekomme voksne innsattes særskilte opplæringsbehov i norske fengsler.

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen endre regelverket slik at flere ungdommer med spesielle behov kommer inn under ordningen med tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger med spesielle behov.

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen iverksette undersøkelser for å skaffe en oversikt over i hvilken grad den enkelte skoleeier følger opp "Kompetanse for utvikling. Strategi for kompetanseutvikling i grunnopplæringen 2005-2008".

Forslag 6

Stortinget ber Regjeringen snarest ta initiativ til at de berørte departementer utreder hvordan en statlig medvirkning til skoleskip ved Rogaland Videregående Sjøaspirantskole kan realiseres.

Forslag 7

Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake med en egen sak om hvordan den spesialpedagogiske innsatsen i norsk skole både kan styrkes og organiseres på en slik måte at man på et tidligst mulig tidspunkt og nærmest mulig eleven kan sette inn de supplerende tiltak som er nødvendige.

Forslag 8

Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget om å foreta en bred gjennomgang av spesialundervisningens plass i norsk skole.

Forslag 9

Stortinget ber Regjeringen legge fram en egen sak for Stortinget med forslag til tiltak for hvordan voksnes rett til grunnskoleopplæring kan sikres.

Forslag 10

Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av systemet for tildeling av støtte til bygging av studentboliger med sikte på å gjøre det mer fleksibelt og behovstilpasset. Gjennomgangen bes forelagt Stortinget i løpet av våren 2007.

Forslag 11

Stortinget ber Regjeringen foreta en ny vurdering av utgangsposisjonen for de fire høyskolene som fra 2005 ble overført fra friskolekapitlet til høyskolekapitlet, hvor en tar hensyn til vekst i produksjon og andre endringer i forhold til utgangspunktet i 2004.

Forslag 12

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en gjennomgang av tiltak for å håndtere det bygningsmessige vedlikeholdsetterslepet og behovet for nybygg i universitets- og høyskolesektoren.

Forslag 13

Stortinget ber Regjeringen vurdere en opptrapping av rammen i Statens lånekasse for utdanning slik at nye søkerskoler kan innlemmes i støtteordningen for elever som tar deler av sin videregående opplæring i utlandet.

Forslag 14

Stortinget ber Regjeringen vurdere å fremme nødvendige forslag for å sikre like studiestøtteordninger for bachelor- og mastergradsstudier for norske studenter i utlandet.

Forslag 15

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om at "Freshman Year"-studenter skal få tilgang til samme låne- og stipendordninger som for annen høyere utdanning tatt i utlandet.

Forslag 16

Stortinget ber Regjeringen om ikke å foreta endringer knyttet til Opplysningsvesenets fond før en helhetlig prinsippdiskusjon om fondet er foretatt i forbindelse med behandlingen av den kommende saken om forholdet mellom stat og kirke.

Forslag 17

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en plan for progresjonen i omstillingsarbeidet knyttet til prostereformen.

Forslag 18

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en opptrappingsplan for nye prestestillinger som sikrer at prestetjenesten i prostiene ikke blir svekket på grunn av prostenes endrede oppgaver i forbindelse med prostereformen.

Forslag 19

Stortinget ber Regjeringen legge frem en opptrappingsplan for kapitalbasen i Fondet for forskning og nyskaping for perioden frem til 2010, samt en plan for de ordinære bevilgningene til forskningsformål over statsbudsjettet for samme periode.

Forslag 20

Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake, senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett, med en helhetlig vurdering av hvordan Simula School of Research and Innovation at The University of Oslo (SSRI) kan realiseres.

Forslag fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 21

Stortinget ber Regjeringen utvikle en mentorordning for nyutdannede lærere.

Forslag 22

Stortinget ber Regjeringen igangsette en landsomfattende informasjonskampanje rettet mot skolene om nettvett. Regjeringen bes samarbeide med allerede eksisterende organisasjoner, som BarneVakten, SAFT, Redd Barna og IKT-Norge, for å gjennomføre dette.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 23

Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om innføring av fritt skolevalg for grunn- og videregående skole på nasjonalt plan.

Forslag 24

Stortinget ber Regjeringen gjennomføre nødvendige tiltak for å fjerne obligatorisk opplæring i skriftlig sidemål i grunn- og videregående skole, og gjøre dette om til et valgfag.

Forslag 25

Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om etablering av et politisk og administrativt uavhengig skoleombud.

Forslag 26

Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at kommuner som gir elever med særskilte behov en tilrettelagt undervisning i tilknytning til eller utenfor den ordinære skolen, får et ekstra økonomisk tilskudd per elev.

Forslag 27

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget om gjeninnføring av hele reisestipendet i Norden.

Forslag 28

Stortinget ber Regjeringen vurdere en utvidelse av fagkretsen ved Høgskolen i Akershus, slik at høgskolen kan tilby fag som samsvarer med arbeidsområdene til de nærliggende forskningsinstitusjonene, i tråd med høgskolens ønsker.

Forslag 29

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om ulike mulige modeller for kvalitetskontroll og akkreditering av grunnopplæringen etter samme modell som for NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Et alternativ skal være å utvide mandatet til NOKUT slik at organet får ansvar for akkreditering og kvalitetssikring av hele utdanningssystemet.

Forslag 30

Stortinget ber Regjeringen legge frem sak med status for byggvedlikehold innenfor grunnskoler og videregående skoler med tiltaksplan og finansieringsplan for å sikre læringsmiljø for elevene i tråd med opplærings­loven § 9a.

Forslag 31

Stortinget ber Regjeringen gjennomføre nødvendige tiltak slik at det innføres driftsstyrer på alle offentlig eide skoler med representanter for de foresatte i flertall.

Forslag 32

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om innføring av skole-PC som skolemateriell til elever på videregående skole.

Forslag 33

Stortinget ber Regjeringen gjøre lederutdanning til en viktigere del av allmennlærerutdanningen. Målet skal være å gjøre læreren bedre i stand til å holde på sin lederrolle overfor elevene og sikre ro og orden i undervisningssammenheng.

Forslag 34

Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for å endre yrkesfaglige studieprogrammer, slik at teoriandelen går ned og den praktisk rettede opplæringen styrkes.

Forslag 35

Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget om hvordan statens andel av den samlede forskningsinnsats kan økes fra 1 pst. av BNP til 1,4 pst. av BNP, slik at den privatfinansierte andelen reduseres tilsvarende.

Forslag 36

Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for å innføre en stykkprisfinansiering av trafikkflygerutdanningen på fagskolenivå eller høyere fra høsten 2007.

Forslag 37

Stortinget ber Regjeringen gjennomføre nødvendige tiltak for å etablere en egen kiropraktorutdanning i Norge.

Forslag fra Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 38

Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer for kulturskolevirksomheten som sikrer den faglige og sosiale profil på tilbudet.