9. Kapittel 8 straff, erstatning, klage, ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

       Kapittel 8 inneholder forslag til bestemmelser om reaksjoner mot overtredelser av loven, klagebehandling, ikrafttredelse og overgangsbestemmelser. Selv om det er nedsatt et lovutvalg som skal se nærmere på innføring av et objektivt erstatningsansvar for pasientskader, mener departementet det inntil videre er hensiktsmessig å lovfeste et objektivt erstatningsansvar for saker som skyldes vaksinasjonsskader.

       Komiteen er enig med departementet i at straffeansvar ikke bør gjøres gjeldende for brudd på § 5-1, hvor pasienter, i strid med loven, nekter å gi de relevante opplysninger om egen smitte, om smittekilde og om hvem smitten eventuelt kunne være overført til. Komiteen slutter seg ellers til lovforslaget i § 8-2 om erstatning for påført skade ved vaksinasjon, med de begrensninger som ligger i lovforslaget og kommentarene til forslaget.

       Endelig vil komiteen gi sin tilslutning til den klageadgang som framgår av lovens § 8-3, hvor første klageinstans på kommunale vedtak er fylkeslegen, og videre at fylkeslegens avgjørelse kan ankes inn for departementet. Komiteen finner denne klageordningen forsvarlig og tilfredsstillende.

       Komiteen har ingen merknader til § 8-6 når det gjelder ikrafttredelse av loven.