8. Bestemmelser om kringkasting m.v.

       Da åndsverkloven ble vedtatt i 1961 ble det innført en avtalelisensbestemmelse til fordel for Norsk Rikskringkasting (jf. § 20 andre ledd i gjeldende lov).

       Departementet foreslår nå at bestemmelsen om avtalelisens for Norsk Rikskringkasting utvides til også å gjelde for andre kringkastingsforetak på den måten at Kongen særskilt skal godkjenne de kringkastingsforetak som skal kunne oppnå avtalelisens ved å inngå avtale med representativ opphavsmannsorganisasjon om kringkasting av verk.

       Departementet foreslår også at avtalelisensbestemmelsen utvides til å omfatte visning av eksemplar av offentliggjorte kunstverk ved fjernsynssending. Gjeldende avtalelisensbestemmelser er begrenset til bruk av utgitte verk.

       Videre foreslår departementet, på bakgrunn av EFs satelittdirektiv, en bestemmelse om at også satelittkringkasting kan omfattes av avtalelisensbestemmelsen, og slik at vilkårene for avtalelisens blir felles for satelittkringkasting og ordinær jordbundet eterkringkasting. Departementet finner det mest hensiktsmessig generelt å unnta filmverk fra avtalelisensbestemmelsen.

       Når det gjelder hvem som skal gis tillatelse til å benytte avtalelisensordningen, må det ved vurderingen av kringkastingsforetaket stilles strenge krav til regnskaps- og registreringsmessig organisasjon, selskapets alminnelige ordentlighet i forretningen og dets kredittverdighet.

       For nærmere omtale av bestemmelsene om kringkasting vises til proposisjonen.