Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Carl I Hagen om lov om endringer i lov av 5. mai 1927 nr. 1 om arbeidstvister.

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 12 (1996-1997)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:95 (1995-96)
  • Dato: 14.11.1996
  • Utgiver: kommunalkomiteen

1. Sammendrag

       Forslagsstilleren viser til at arbeidstvistloven er lite avklarende for situasjoner som oppstår når det ved en uravstemning blir flertall mot et anbefalt forslag til ny tariffavtale. Loven må inneholde klare bestemmelser som sikrer at bedrifter hvor det var flertall for å godkjenne forslaget, ikke bringes ut i arbeidskonflikt.

       Forslaget som er fremmet i dokumentet innebærer at avstemningsresultatet for den enkelte bedrift må oppgis til meklingsmannen og at arbeidsnedleggelsen begrenses til bedrifter hvor det var flertall mot det anbefalte forslag.

       Forslaget lyder slik:

       « I lov av 5. mai 1927 nr. 1 om arbeidstvister gjøres følgende endringer:

§ 35 punkt 6 annet og tredje punktum skal lyde:

       Forkastes det, skal meldingen gi opplysning om antallet stemmer for og imot forslaget hos den enkelte arbeidsgiver og om antallet av stemmeberettigede. En arbeidsnedleggelse etter at et anbefalt forslag til ny tariffavtale er forkastet ved uravstemning må kun iverksettes hos arbeidsgivere hvor det var flertall for slik forkastelse. »

2. Komiteens merknader

       Komiteen anser at Arbeidstvistloven er en svært viktig del av hovedrammeverket for å regulere forholdet mellom partene i arbeidslivet. Komiteen mener det framsatte forslag berører helt grunnleggende prinsipper i denne loven, og at disse prinsipper ikke kan behandles adskilt fra andre prinsipper i denne og andre lover.

       Komiteen er kjent med at Arbeidsrettsrådet der partene i arbeidslivet er representert, for tiden arbeider med en revisjon av Arbeidstvistloven. Departementet har varslet i brev til komiteen datert 20. oktober 1996 at også meglingskapitlet i loven vil bli nøye vurdert i denne sammenheng.

       Komiteen vil på denne bakgrunn ikke ta forslaget opp til realitetsbehandling.

       Komiteen avviser forslaget.

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og det som står foran, og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:95 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentant Carl I Hagen om lov om endringer i lov av 5. mai 1927 nr. 1 om arbeidstvister - avvises.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 14. november 1996.

Roger Gudmundseth, Morten Lund, Ola T Lånke,
leder. ordfører. sekretær.