1. Bakgrunn for lovrevisjonen

1.1 Sammendrag

       Kommunal- og arbeidsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til ny eierseksjonslov. Hovedintensjonen bak lovforslaget er å skape klarere regelverk knyttet til seksjonering (oppdeling) av fast eiendom, samt å legge forholdene bedre til rette for drift og administrasjon av eierseksjonssameier. Lovutkastet viderefører dagens materielle regler på flere punkter.

       Gjeldende eierseksjonslov ble vedtatt i 1983. Departementet viser til at det har vist seg at loven har reist mange uavklarte spørsmål, samtidig som det har oppstått endel rettslige konflikter pga. tolkingstvil knyttet til de enkelte lovbestemmelser. Siden vedtakelsen i 1983 har loven vært endret fire ganger, uten at det har vært foretatt en fullstendig gjennomgang av hele loven. Ved behandlingen av St.meld. nr. 34 (1988-1989) om boligpolitikk for 90-årene, ga flertallet i kommunal- og miljøvernkomiteen sin tilslutning til en totalrevisjon av eierseksjonsloven, jf. Innst.S.nr.297 (1988-1989).

       Det har ikke vært oppnevnt noe offentlig utvalg til å utarbeide forslag til ny lov, og det foreligger derfor ingen offentlig innstilling. Departementet har imidlertid fått synspunkter og innspill fra en rekke hold og har dessuten samarbeidet nært med juridisk ekspertise som har praktisk erfaring med bruk av loven. I tillegg har departementets utkast til proposisjon vært sendt ut på en bred høring.

1.2 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Roger Gudmundseth, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Høyre, Tore A Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen og fra Kristelig Folkeparti, Ola T Lånke, har merket seg departementets redegjørelse for at det er fremmet forslag til en ny eierseksjonslov. Komiteen har i forbindelse med behandlingen av proposisjonen mottatt en rekke henvendelser fra organisasjoner og privatpersoner og hatt høringer med Norges Leieboerforbund, Oslo kommune, Kolsås boligsameie, NBBL og Norges Huseierforbund.

       Blant de skriftlige henvendelsene er også et omfattende notat fra universitetslektor Gert Fredrik Malt, Institutt for Privatrett. Universitetet i Oslo, datert 5. desember 1996, samt et tilleggsnotat av 17. desember 1996. Notatene er forelagt Kommunal- og arbeidsdepartementet til uttalelse. Departementets svarbrev til komiteen av 28. januar 1997 med vedlegg følger innstillingen.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til de omtalte notater fra Malt som disse medlemmer ønsker vedlagt innstillingen.