Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Akademikernes Fellesorganisasjon og staten v/ Arbeids- og administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen pr. 1. mai 1998.

1. Sammendrag

       Kommunal- og regionaldepartementet fremmer i proposisjonen forslag om at arbeidstvisten mellom Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) og staten v/ Arbeids- og administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen pr. 1. mai 1998 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda. Samtidig fremmes forslag om at det blir forbudt å iverksette eller opprettholde lønnskamp for å løse tvisten.

       Streiken ble iverksatt 28. mai 1998 etter at AF ikke aksepterte meklingsforslaget som ble fremlagt i den avsluttende meklingen. Ca. 3.000 av AFs medlemmer i statssektoren fordelt på en rekke forbund ble omfattet av streiken. Et flertall av de medlemmer som ble tatt ut i streik var lærere, sykepleiere og ingeniører. 2. juni 1998 varslet AF utvidelse av streiken med virkning fra 8. juni 1998 ved å ta ut ytterligere 1.505 medlemmer. Streiken ble ytterligere opptrappet fra 12. juni 1998 da 1.440 nye medlemmer ble tatt ut i streik.

       I proposisjonen vises det til at arbeidsnedleggelsen har rammet betydelige deler av samferdselssektoren og skolesektoren, særlig da arbeidstvisten ble opptrappet fra 12. juni 1998 til også å omfatte flygeledere. Helsesektoren ble også rammet, direkte ved at sykepleiere ved Rikshospitalet ble tatt ut i streik, og indirekte som en følge av de store forsinkelsene som oppsto i forsendelsen av medisiner og prøver på grunn av at arbeidstakere i Posten var tatt ut i streik.

       Kommunal- og regionalministeren informerte i møte med partene 15. juni 1998 om at Regjeringen hadde besluttet å fremme forslag om bruk av tvungen lønnsnemnd, og henstilte partene om å gjenoppta arbeidet. Etter henstilling fra partene meddelte AF at medlemmene ville gjenoppta arbeidet.

       Som begrunnelse for å fremme forslag om tvungen lønnsnemnd vises det i proposisjonen til at departementet etter en helhetsvurdering har kommet til at hensynet til liv og helse og andre vesentlige samfunnshensyn taler for at konflikten løses uten ytterligere arbeidskamp. Konflikten synes svært fastlåst og det er fare for at den kan bli svært langvarig.

       Departementet viser til at vedtak om tvungen lønnsnemnd i den omhandlede arbeidskonflikt er innenfor rammen av konvensjoner Norge har ratifisert. Dersom det skulle påvises motstrid mellom internasjonale konvensjoner og Norges bruk av tvungen lønnsnemnd, mener departementet at det uansett vil være uforsvarlig ikke å gripe inn i konflikten.

2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet, har ingen merknader, og slutter seg til Regjeringens lovforslag.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet slutter seg til flertallets konklusjon, men vil begrunne denne ut fra konsekvensene for liv og helse. Disse medlemmer viser også til at flygelederne ikke selv var i noen konflikt da det for denne gruppe forelå en ferdig og godkjent tariffavtale. Disse medlemmer mener at det ikke bør være adgang for en hovedsammenslutning å ta ut i streik en gruppe som selv ikke er part i en konflikt, og vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

       « Regjeringen anmodes om å fremme de nødvendige lovendringsforslag som medfører at en hovedsammenslutning i en konfliktsituasjon bare kan ta ut i streik yrkesgrupper og forbund som selv er omfattet av konflikten. »

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener den aktive bruken av tvungen lønnsnemnd som ulike regjeringer bruker mot konflikter i arbeidslivet, gjør at partene ikke i tilstrekkelig grad bestreber seg på selv å finne løsninger i forhandlinger. Dette kan medføre at partene i arbeidslivet spekulerer i at Regjeringen griper inn med lønnsnemnd.

       Dette medlem vil understreke det ansvar partene i arbeidslivet har for å finne løsninger i frie forhandlinger, og mener at en mer tilbakeholden bruk av lønnsnemnd ville ha medført et større press på partene for å inngå omforente avtaler.

       Dette medlem vil på denne bakgrunn gå imot Regjeringens forslag.

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

       Regjeringen anmodes om å fremme de nødvendige lovendringsforslag som medfører at en hovedsammenslutning i en konfliktsituasjon bare kan ta ut i streik yrkesgrupper og forbund som selv er omfattet av konflikten.

4. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Akademikernes Fellesorganisasjon og staten v/Arbeids- og administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen pr. 1. mai 1998

§ 1.

       Tvisten mellom Akademikernes Fellesorganisasjon og staten v/ Arbeids- og administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen pr. 1. mai 1998 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.

§ 2.

       Det er forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidsstans eller blokade til løsning av tvisten.

       Reglene i lov av 19. desember 1952 nr. 7 om lønnsnemnd i arbeidstvister får tilsvarende anvendelse.

§ 3.

       Loven trer i kraft straks.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 16. juni 1998.

Sylvia Brustad, Morten Lund, Erna Solberg,
leder. ordfører. sekretær.