1. Aksjelovgivningens bestemmelser om tingsinnskuddog regnskapslovens bestemmelser om regnskapsføring av fusjonog fisjon m.v.

Sammendrag

Departementet legger til grunn at balanseførte verdier skal videreføres ved fusjon og fisjon som ikke er noen reell transaksjon i samsvar med transaksjonsprinsippet i regnskapsloven § 4-1 nr. 1. Departementet mener at videreføring av balanseførte verdier på slikt grunnlag (kontinuitetsgjennomskjæring) bør gå foran bestemmelsene om vurdering av tingsinnskudd til virkelig verdi i aksjeloven og allmennaksjeloven §§ 2-7 og 10-12. Dette er i tråd med forslaget i høringsnotatet og støttes av de høringsinstanser som har uttalt seg om dette.

Justisdepartementet foreslår i høringsbrev 25. november 1998 en endring i aksjeloven og allmennaksjeloven §§ 2-7 og 10-12. Det foreslås at tingsinnskudd skal vurderes til virkelig verdi «med mindre det følger av regnskapsmessige prinsipper at innskuddet skal videreføres til balanseførte verdier», jf. også Justisdepartementets høringsuttalelse. En slik endring vil gjøre det klart at kontinuitetsunntakene i regnskapsloven og kontinuitetsgjennomskjæring etter transaksjonsprinsippet, vil gå foran bestemmelsene i aksjeloven og allmennaksjeloven om vurdering av tingsinnskudd til virkelig verdi. Etter aksjeloven og allmennaksjeloven § 3-6 annet ledd annet punktum, skal verdien av utdelinger fra selskapet beregnes etter virkelig verdi på dagen for overføringen. I samråd med Justisdepartementet legges det til grunn at dette er en selskapsrettslig regel, som ikke gir anvisning på regnskapsføringen av tingsuttak.

Departementet foreslår at det ikke fastsettes særregler i regnskapsloven om kontinuitetsgjennomskjæring ved fusjon og fisjon. En slik løsning forutsetter at det foretas endringer i bestemmelsene om tingsinnskudd i aksjeloven og allmennaksjeloven som foreslått av Justisdepartementet. En endring av disse bestemmelsene som foreslått vil gjøre det klart at kontinuitetsunntak etter regnskapsloven § 5-14 første ledd annet punktum, § 5-15, § 5-16 og kontinuitetsgjennomskjæring etter transaksjonsprinsippet, vil gå foran bestemmelsene i aksjeloven og allmennaksjeloven om vurdering av tingsinnskudd til virkelig verdi. I samråd med Justisdepartementet er det besluttet å behandle dette forslaget i en egen proposisjon om endringer i aksjeloven og allmennaksjeloven som fremmes av Justisdepartementet.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Berit Brørby, Erik Dalheim, Ranveig Frøiland, Trond Giske, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm, lederen Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Jørgen Holte, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og fra Tverrpolitisk Folkevalgte, Steinar Bastesen, slutter seg til departementets vurderinger vedrørende aksjelovgivningens bestemmelser om tingsinnskudd og regnskapslovens bestemmelser om regnskapsføring av fusjon og fisjon m.v.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre peker på at arbeidet med å innføre de enkelte bestemmelser i den nye regnskapsloven pågår nå for fullt i næringslivet. Dette arbeidet har avdekket at enkeltbestemmelser i loven gir enkelte uheldige effekter. Dette er særlig knyttet til at bedriftene pålegges betydelig ekstraarbeid uten at informasjonsverdien bedres i forhold til den merbelastningen som arbeidet innebærer for bedriftene både med hensyn til personellmessige og økonomiske ressurser. Det er viktig å foreta kost/nytte-vurderinger ved innføring av nye regler i regnskapsloven.

Disse medlemmer peker særlig på tre forhold som det straks bør gjøres noe med og som det fremmes forslag om:

  • Bruk av egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet

    • Kost/nytte-betraktninger ved innføring av slikt krav

    • Hensynet til kreditorinteressene

  • En adgang til, i unntakstilfeller, å kunne benytte ulike regnskapsprinsipper i selskaps- og konsernregnskapet

  • Kost/nytte-betraktninger når det gjelder resultatregnskapets artsinndeling. Det bør åpnes for bruk av en funksjonsinndeling.

Disse medlemmer foreslår at det ikke fastsettes særregler i regnskapsloven om kontinuitetsgjennomskjæring ved fusjon og fisjon. En slik løsning forutsetter at det foretas endringer i bestemmelsene om tingsinnskudd i aksjeloven og allmennaksjeloven som foreslått av Justisdepartementet. En endring av disse bestemmelsene som foreslått vil gjøre det klart at kontinuitetsunntak etter regnskapsloven § 5-14 første ledd annet punktum, § 5-15, § 5-16 og kontinuitetsgjennomskjæring etter transaksjonsprinsippet, vil gå foran bestemmelser i aksjeloven og allmennaksjeloven om vurdering av tingsinnskudd til virkelig verdi. Man forutsetter at kontinuitetsprinsippet således også skal kunne benyttes ved omdannelse fra en selskapsform til en annen med samme eiersammensetning når dette er i samsvar med regnskapslovgivningens prinsipper om kontinuitet eller kontinuitetsgjennomskjæring.