Oppretting av feil i Ot.prp. nr. 1 (2001-2002) Skatte- og avgiftsopplegget 2002 - lovendringer

I Ot.prp. nr. 1 (2001-2002) Skatte- og avgiftsopplegget 2002 - lovendringer er det oppdaget enkelte feil, jf. nedenfor.

Kapittel 4, side 18 følgende, om skatte- og arve­avgiftsfritakene for Kongen og den kongelige familie

I dette kapitlet er det en omtalefeil i forhold til den foreslåtte lovtekst i arveavgiftsloven på side 112 i proposisjonen. Det gjelder den nærmere presisering av aldersgrensen for arveavgiftsfritak for fellesbarn av kongeparet eller kronprinsparet, når fellesbarnet ikke er nærmest i tronfølgen i sitt generasjonsledd (yngre søsken).

Forslaget til lovtekst i arveavgiftsloven § 1 femte ledd på side 112 i proposisjonen er korrekt på dette punkt. Det fremgår her at avgiftsfritaket skal gjelde ut det året fellesbarnet fyller 19 år, altså ikke videre frem til 20.årsdagen året etter. Dette harmonerer med det tilsvarende forslag om skattefritak for den samm e persongruppe, som også skal gjelde ut det året fellesbarnet fyller 19 år. Det er praktisk at den skatte- og avgiftsmessige status endrer seg fra et årsskifte, istedenfor fra en fødselsdag i løpet av året. Riktignok er ikke arveavgiften knyttet til hele kalenderår, slik som inntektsbeskatningen er, men en fant at samme tidsavgrensning var det naturlige.

I omtalen i proposisjonen på side 18, første spalte, er det imidlertid feilaktig anført følgende:

«Fritaket for å svare arveavgift foreslås avgrenset på samme måte, bortsett fra at barn av foreldre med fritak skal være fritatt frem til den dagen de fyller 20 år.»

Denne setningen bes rettet til:

«Fritaket for å svare arveavgift foreslås avgrenset på samme måte.»

Den videre omtalen av avgiftsfritaket i proposisjonen punkt 4.3.2 kan trenge en mindre rettelse i samsvar med dette. Ordene «… samt søsken i tronfølgen under 20 år» på side 21 første spalte første avsnitt bes rettet til «… samt søsken i tronfølgen til og med det året de fyller 19 år.»

Det kan tilføyes at en i proposisjonen ikke fant det nødvendig å ta opp det overgangsspørsmål som oppstår når en voksen person skifter status fra skattepliktig til skattefritatt på grunn av inngåelse av ekteskap med tronfølgeren. Departementet legger til grunn at både det gjeldende fritak og det foreslåtte fritak fra 2002 vil gjelde fra og med det kalenderår da ekteskapsinngåelsen skjer.

Kapittel 5, side 22 følgende, om skattefradrag for forsknings- og utviklingskostnader

I punkt 5.7, på side 31, drøftes spørsmålet om skatteplikt for det statstilskudd skattefradraget representerer for skattyter. På bakgrunn av at det konkluderes med at fradraget etter gjeldende rett vil anses som skattepliktig næringsinntekt, og at det ikke anses hensiktsmessig å skattlegge et slikt skattefradrag, foreslås det en lovendring som gir hjemmel for skattefritak for slike fradrag. Slik hjemmel er foreslått inntatt i skatteloven § 5-31 ny bokstav c, jf. proposisjonen side 117, første spalte. Det er imidlertid ikke henvist direkte til dette forslaget i omtalen under punkt 5.7. Det bes derfor om at følgende setning innarbeides avslutningsvis under punkt 5.7.:

«Bestemmelsen om skattefritak foreslås innarbeidet i skatteloven, jf. forslaget til § 5-31 ny bokstav c.»

Kapittel 12, side 80 følgende, om avløsning av rett til pensjon mv. med et engangsbeløp

I kapittel 12, under punkt 12.2.2, siste avsnitt, og punkt 12.6, første og annet avsnitt, er det ved en inkurie henvist til forslag om nytt annet punktum i skatteloven § 5-40 annet ledd. Riktig henvisning skal i alle tilfelle være til forslag til endring av skatteloven § 5-40 annet ledd.

Kapittel 20, side 106, om endringer i skattebetalingsloven i forbindelse med overføring av skatteopp­kreverfunksjonen for krav fastsatt ved Sentral­skattekontoret for utenlandssaker

I første setning i punkt 20.1 og 20.3 er det feilaktig henvist til St.prp. nr. 1 (2001-2002) Skatte-, avgifts- og tollvedtak. Korrekt henvisning skal begge steder være St.prp. nr. 1 (2001-2002) for Finansdepartementet.

Jeg ber om at feilene rettes i samsvar med det ovenstående.