Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Rita Tveiten, Mimmi Bæivi og Kjell Opseth om etablering av et offentlig kontrollverk for blåskjell.

1. Sammendrag

       Stortinget har den 31. mars 1998 fått oversendt følgende forslag fra stortingsrepresentantene Rita Tveiten, Mimmi Bæivi og Kjell Opseth:

«1. Stortinget ber Regjeringen snarest legge til rette for:
- At det etableres et kontrollverk med kontrollrutiner som er i tråd med EUs skjelldirektiv.
- At det gis nødvendige midler til å finansiere den kompetanse som er påkrevd for at analyser for godkjenning av skjell kan bli gjennomført.
- At staten i en overgangsperiode må bære hoveddelen av kostnadene ved kontrolltesting.
- At SNDs virkemidler blir stilt til disposisjon for skjellnæringen.
2. Stortinget ber om å bli orientert om dette i statsbudsjettet for 1999.»

       Forslagsstillerne viser til at oppdrettsnæringa representerer en av våre stor eksportnæringer der vår lange kyst, et godt miljø og rent, næringsrikt vann er gode naturgitte forhold for oppdrett.

       I havbruksmeldingen, St.meld. nr. 48 (1994-1995), ble oppdrett av nye marine arter, herunder skjellproduksjon, fremhevet som et av de framtidige satsingsområdene innen havbruk. Av næringen blir Norges framtidige eksportpotensial til Europa anslått til 100.000 tonn blåskjell pr. år. Dette vil, med dagens markedspriser, representere en eksportverdi på 1,2 mrd. kroner. Oppdrett av skjell kan bli en god og lønnsom distriktsnæring med basis i lokale dyrkere, og med ringvirkninger for lokalmiljøene.

       Næringens store utfordring nå er mangelen på et offentlig organ for kontroll, godkjenning og sertifisering av blåskjell, i tråd med EUs direktiver. Et tilfredsstillende norsk overvåkingssystem må ifølge havbruksmeldingen inneholde følgende hovedkomponenter:

- miljøovervåking
- helseovervåking av skjellbestandene
- kvalitetskontroll overfor folkehelsen

       Arbeidet med kontrollsystemet og etablering av kvalitetstesting på skjell må etter forslagsstillernes mening effektiviseres og iverksettes slik at næringen kan etablere produksjon i større målestokk.

       Forslagsstillerne mener at staten i en overgangsperiode bør bære hoveddelen av kostnadene ved kontrolltesting og bedriftenes utgifter til kontrolltesting bør reduseres vesentlig. Videre mener forslagsstillerne at skjelloppdrettsnæringen bør ha tilgang på det offentlige virkemiddelapparatet på linje med andre næringer. Offentlige finansielle virkemidler er blant annet SND, Landbruksbanken og SIVA.

       På denne bakgrunn fremmes det forslag som er referert ovenfor.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Einar Johansen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til dokumentet.

       Komiteen slutter seg til forslagsstillernes syn på viktigheten av å satse på økt produksjon av blåskjell. Eksport av blåskjell har et stort potensiale, og kan bli en viktig og lønnsom distriktsnæring. Komiteen slutter seg også til forslagsstillernes påpekning av kontrollsystemets betydning for næringen. Uten tilstrekkelig kvalitets-, miljø- og helsekontroll vil den ikke kunne utvikle seg videre.

       Komiteen viser til brevet fra statsråden av 27. mai 1998, og vil særlig peke på følgende forhold:

- Det er en stor og økende interesse for å satse på oppdrett av blåskjell og andre skjellarter. Det skjer også en utvikling i retning av større og sterkere enheter, som kan bidra til bedre å utnytte eksportmulighetene i næringen.
- Myndighetene arbeider på ulike nivå med å stimulere denne utviklingen, ikke minst gjennom ekstraordinært program for næringsutvikling - marine arter i oppdrett (NUMARIO).
- Hittil har utviklingen vært hemmet av mangel på privat kapital og til dels også offentlig investeringsvilje gjennom SND-systemet.
- Norsk produksjon overskrider dagens hjemmemarked, og en videre vekst fordrer at skjellnæringen klarer å etablere seg som eksportnæring i større grad.
- Det arbeides faglig med utvikling av mer presise og kostnadseffektive systemer for kontroll av algegifter i blåskjell, noe som kan bidra til større sikkerhet og lønnsomhet.
- Norge har nasjonal kompetanse på algegiftstesting og et operativt kontrollsystem pr. i dag. Det arbeides med å utforme fellesinstruks for kontrollbehov og krav i forbindelse med skjell.

Nærmere om forslaget

       Komiteen har merket seg at det er etablert et kontrollorgan. Komiteen viser til at brukerne hevder at kontrollsystemet ikke fungerer tilfredsstillende. Komiteen forutsetter at det i samarbeid med næringen utarbeides rutiner for kontrollarbeidet slik at en imøtekommer næringens behov i en ekspansiv videreutvikling.

       Komiteen er enig med forslagsstillerne i at det må stilles tilstrekkelige midler til disposisjon for å finansiere den kompetansen som må til for å gjennomføre analyser for godkjenning av skjell.

       Komiteen legger til grunn at kontrollene på sikt må finansieres i hovedsak gjennom bidrag fra næringen selv, men at staten i en utviklings- og overgangsfase må bidra med en vesentlig del av disse kostnadene.

       Komiteen ser at det ikke er noe prinsipielt i veien for at SNDs virkemidler kan benyttes i skjellnæringen. Dette bør skje i sterkere grad etterhvert som næringen blir mer solid og kan gi bedre grunnlag for satsing fra såvel private som offentlige finansieringsinstanser.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til dokumentet og til det som står ovenfor, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

1. Stortinget ber Regjeringen snarest legge til rette for:
- En videreutvikling av eksisterende kontrollrutiner i tråd med EUs skjelldirektiv.
- At det gis nødvendige midler til å finansiere den kompetanse som er påkrevd for at analyser for godkjenning av skjell kan bli gjennomført.
- At staten i en overgangsperiode må bære en vesentlig del av kostnadene ved kontrolltesting.
- At SND gjennom sine virkemidler bidrar til å utvikle en eksportrettet blåskjellnæring i Norge.
2. Stortinget ber om å bli orientert om dette i statsbudsjettet for 1999.

Oslo, i næringskomiteen, den 4. juni 1998.

Odd Roger Enoksen, Leif Helge Kongshaug, Kjell Opseth,
leder. ordfører. sekretær.