Vedlegg 2 - Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Bent Høie til helse- og omsorgskomiteen, datert 2. februar 2017

Vedlegg 2
Dokument 8:8 S 2016-2017 - Representantforslag om en nasjonal handlingsplan for arbeidet mot hepatitt C med mål om å utrydde hepatitt C i Norge - Stortingsrepresentanten Kjersti Toppe - tilleggsinformasjon

Jeg viser til brev sendt helse- og omsorgskomiteen 22. november 2016 hvor jeg kommer med en uttalelse til representantforslaget Dokument 8:8 S 2016-2017 angående arbeidet mot hepatitt C. Siden brevet ble sendt er det kommet nye opplysninger som kan være relevant for Stortingets behandling av saken.

Basert på nylig gjennomførte anbudsprosesser for legemidler mot hepatitt C er jeg kjent med at Beslutningsforum 23. januar 2017 avgjorde at pasienter med kronisk hepatitt C-infeksjon genotype 1 skal få starte behandling tidligere. Hvilke legemidler det er snakk om blir offentliggjort 7. februar 2017. Jeg mener dette viser at de regionale helseforetakene jobber målrettet og godt for å sikre flere tilgang til behandling med nye legemidler mot hepatitt C og at dette svarer ut viktige elementer av dokument 8-forslaget.

Angående tilgangen til ikke-invasiv testing av fibrosegrad er situasjonen at alle de fire RHFene har måleinstrumenter i de største sykehusene og ved noen andre steder (se vedlagte tabell). I Akershus og Oslo er tilbudet best, men her er det også flest pasienter med hepatitt C. Hvert instrument koster ca. 800.000 kroner. Det er RHFene som selv må vurdere det konkrete behovet for ikke-invasiv måleutstyr.

Det jobbes også med andre konkrete tiltak rettet mot forebygging av hepatitt C blant injiserende rusmisbrukere. Bedre informasjon både til brukere og personell om hepatitt C smitte er nødvendig. Her ønsker jeg å gå i dialog med brukerorganisasjonene for å finne de mest effektive tiltakene.

Regjeringen har videreført bevilgingene til oppfølging av Nasjonal overdosetrategi og har lagt betydelige midler inn i Opptrappingsplan for rusfeltet. Kommunene styrkes blant annet gjennom veksten i de frie inntektene for kunne styrke og utvikle et bredt spekter av tjenester til personer med rusproblemer, herunder lavterskel- og skadereduserende tiltak.

Dette viser at helseforvaltningen i samarbeid med helse- og omsorgstjenestene er godt i gang med å følge opp den nasjonale hepatitt-strategien. At Helse- og omsorgsdepartementet i stedet skal bruke ressurser på å utforme en egen handlingsplan rettet mot hepatitt C er ikke det som nå er viktigst.

Vedlegg

Oversikt over sykehus som har måleinstrumenter for ikke-invasiv måling av fibrosegrad (elastografi)

Helse Midt-Norge

Helse Midt-Norge

Helse Nord

Helse Vest

Helse Sør-Øst

St.Olavs hospital HF

St.Olavs hospital HF

UNN HF

Helse Bergen HF

Sykehuset i Vestfold HF

Helse Møre – og Romsdal HF

Helse Møre – og Romsdal HF

Nordlandssykehuset HF

Helse Stavanger HF

Sykehuset i Østfold HF

Helse Fonna HF

Sørlandet sykehus HF

Telemark sykehus HF

Ahus HF

Vestre Viken HF

Sykehuset Innlandet HF

OUS HF

Lovisenberg AS