Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Marianne Marthinsen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Hans Andreas Limi og Christian Tybring-Gjedde, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Abid Q. Raja, og fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, viser til at Avtale om opprettelse av sekretariat for Den nordlige dimensjons kulturpartnerskap (NDPC) ble undertegnet i Riga 28. mai 2018, og foreligger til godkjennelse av Stortinget. NDPC ble opprettet på grunnlag av et omforent memorandum av 20. mai 2010 undertegnet av Danmark, Estland, EU, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Russland, Sverige og Tyskland. Komiteen er kjent med at Norge har bidratt økonomisk til kulturpartnerskapet siden 2012, og har betalt et årlig frivillig bidrag til partnerskapets aktiviteter og til drift av sekretariatet på kr 300 000. Avtalen legger opp til at Norge forplikter seg til å betale årlig kontingent til NDPC på 20 000 Euro, og at utgiftene vil bli dekket innenfor Kulturdepartementets gjeldende budsjettrammer.

Komiteen viser til at avtalen dermed innebærer at det allerede etablerte sekretariatet i Riga opprettes formelt som et selvstendig folkerettssubjekt, slik at det på selvstendig grunnlag kan ivareta sin funksjon som administrativ støtte for kulturpartnerskapet. I og med at avtalen innebærer fremtidige økonomiske utgifter av en viss størrelse per år, er komiteen kjent med at avtalen krever Stortingets samtykke i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

Komiteen understreker at Den nordlige dimensjon er et samarbeid mellom EU, Island, Norge og Russland. Målsettingen med dette samarbeidet er å bidra til sosial og økonomisk utvikling i dette området, spesielt ved å fokusere på kulturbasert næringsutvikling. Komiteen er kjent med at Det norske utenriksdepartement har ledet arbeidet med å fremforhandle en avtale mellom partene med sikte på å gi sekretariatet status som selvstendig rettssubjekt under folkeretten. Komiteen viser til at avtalen allerede er undertegnet av Finland, Latvia, Norge, Polen, Russland og Sverige, mens Estland og Litauen vil støtte sekretariatet og prosjekter gjennom frivillige bidrag uten dermed å underskrive avtalen.

Komiteen mener en godkjennelse av avtalen vil være i tråd med norske interesser og regjeringens prioriteringer innenfor internasjonalt kultursamarbeid, og støtter derfor dette.