Søk

Sammendrag

Regjeringen foreslår i proposisjonen en midlertidig strømstønadsordning for jordbruks- og veksthusnæringen som følge av ekstraordinære strømutgifter vinteren 2021/2022. I proposisjonen legger regjeringen fram bevilgningsforslag knyttet til den midlertidige stønadsordningen.

Bakgrunnen for ordningen er beskrevet i kapittel 2 i proposisjonen. Ordningen vil innrettes etter samme modell som strømstønadsordningen for husholdninger. Landbruksdirektoratet vil etter forslaget forestå utbetalingen på grunnlag av data fra Reguleringsmyndigheten for energi (RME) og organisasjonsnummer fra produksjonstilskuddsstatistikken. Departementet opplyser i proposisjonen at ordningen på denne måten kun vil omfatte aktive jordbruksforetak i primærnæringen. For jordbruksnæringen vil det være et tak på forbruk på 20 000 kWt/mnd. per foretak. Som følge av at det er stor variasjon i størrelsen på produksjoner innenfor veksthusnæringen, foreslås det ikke noen maksimalavgrensning per veksthusforetak. Departementet opplyser i proposisjonen at det i forskrift vil bli stilt vilkår som sikrer at ordningen for veksthus bare vil omfatte foretak som har faktiske strømkostnader over 70 øre/kWt. I kapittel 3 i proposisjonen beskriver departementet den midlertidige stønadsordningen. Den tekniske innretningen på ordningen er nærmere beskrevet i pkt. 3.2 i proposisjonen. De økonomiske og administrative konsekvensene er omtalt i pkt. 3.3 i proposisjonen. Departementet opplyser blant annet at Landbruksdirektoratet vil få økte utgifter til å forberede, gjennomføre og følge opp strømstønadsordningen, herunder å utarbeide veiledningsmateriale og registreringsskjema samt å saksbehandle og kontrollere utbetalingene. Departementet opplyser videre at det må gjøres endringer i direktoratets IT-systemer for å håndtere ordningen.

Forslag til bevilgningsendringer er omtalt i kapittel 4 i proposisjonen. På grunnlag av det fremlagte forslag til ordning har departementet beregnet et samlet bevilgningsbehov på 500 mill. kroner.