Innstilling fra Stortingets presidentskap om ansettelse av direktør i Stortingets administrasjon

Dette dokument

  • Innst. 148 S (2022–2023)
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2
Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

Stortingets direktør Marianne Andreassen trakk seg fra stillingen 28. juni 2022. Stillingen som direktør i Stortingets administrasjon ble kunngjort 18. oktober med søknadsfrist 20. november. Søknadsfristen ble senere forlenget til 27. november. Ansettelse skjer på åremål for seks år med mulighet for forlengelse. Ved søknadsfristen var det kommet inn 22 søknader.

Av kunngjøringen fremgår det blant annet at direktøren som leder av Stortingets administrasjon har en viktig rolle som støtte for landets nasjonalforsamling. Direktøren er også sekretær for Stortingets presidentskap og bistår ved forberedelse, gjennomføring og oppfølging av det parlamentariske arbeidet. Direktøren må kunne kombinere høy servicegrad overfor Stortingets parlamentariske virksomhet med profesjonell og moderne virksomhetsledelse. Aktuelle kandidater må kjenne de konstitusjonelle rammer som gjelder for Stortingets virksomhet, herunder forholdet mellom Stortinget og regjeringen. Den som ansettes, må kunne lede gjennom endring og utvikling. Det er viktig at vedkommende har integritet, troverdighet og dokumentert gjennomføringsevne. Direktøren må ha gode kommunikasjonsevner. Direktøren må kunne motivere og inspirere de ansatte samt ha evne til å lede gjennom andre og være synlig i organisasjonen. Det vil være en fordel om den som ansettes har erfaring fra offentlig virksomhet, digitaliseringsprosesser og partssamarbeid.

Presidentskapet opprettet en intervjugruppe som –med bistand fra eksterne rekrutteringskonsulenter – har gjennomgått søknadene og intervjuet de mest aktuelle kandidatene. Intervjugruppen har bestått av presidentskapet, en representant fra Stortingets administrasjon, en tillitsvalgt for de ansatte i Stortinget og to eksterne konsulenter.

På bakgrunn av intervjuene, innhentede referanser og vurderinger i intervjugruppen og i presidentskapet har presidentskapet kommet til at Kyrre Grimstad bør innstilles til den ledige stillingen.

Kyrre Grimstad er 50 år og utdannet cand.jur. fra Universitetet i Oslo med en Master of Laws in International Law (LLM) fra University of Cape Town. Han startet sin karriere som førstekonsulent i Statens forurensningstilsyn hvor han jobbet som juridisk rådgiver innen konsesjoner, forskriftsarbeid og tilsynsvirksomhet. Herfra gikk han i 2003 videre til Lovavdelingen i Justisdepartementet i enhet for offentlig rett. Grimstad ble i Lovavdelingen i syv år med unntak av et opphold på to år da han var dommerfullmektig i Oslo tingrett. De siste to årene i Lovavdelingen arbeidet han som lovrådgiver og hadde fagansvar for blant annet statsrett, forvaltningsrett, miljørett og arbeidsrett.

I 2010 begynte Grimstad som spesialrådgiver i lovsekretariatet i konstitusjonell avdeling i Stortingets administrasjon. Her bisto han administrasjonen med bred juridisk rådgiving med hovedvekt på konstitusjonelle spørsmål. Grimstad var spesialrådgiver frem til 2013, da han ble lagdommer i Borgarting lagmannsrett. I 2018 returnerte han til Stortinget som assisterende direktør og avdelingssjef for konstitusjonell avdeling og fungerte som direktør 28. juni 2022–29. september 2022.

Fra og med 30. september 2022 ble han av Stortinget konstituert som direktør, jf. innst. 470 S (2021–2022). Han var også konstituert som direktør fra 16. februar og ut april i 2018.

Presidentskapet legger vekt på at søkeren har solid erfaring fra Stortingets administrasjon og er en leder med gode resultater. Grimstad har vist, både som fungerende stortingsdirektør og i sin rolle som assisterende direktør, at han kjenner godt til de konstitusjonelle rammer som gjelder for Stortingets virksomhet, herunder forholdet mellom Stortinget og regjeringen. Kyrre Grimstad fremstår med integritet og troverdighet. Han kan gjennom sitt virke i Stortinget vise til god gjennomføringsevne. Videre har Grimstad som fungerende direktør vist at han evner å lede gjennom endring og utvikling. I sin tid i Stortinget har han utøvd profesjonell og moderne virksomhetsledelse, og han har vist god servicegrad overfor Stortingets parlamentariske virksomhet. Grimstad har solid erfaring fra offentlig forvaltning, han har deltatt i den digitale utviklingen, og han vurderes å ha relevant erfaring og faglig kompetanse til å kunne ivareta et godt partssamarbeid. Kyrre Grimstad har som fungerende stortingsdirektør vist at han evner å inspirere de ansatte, han kan vise til at han leder gjennom sin ledergruppe, og han har vært godt synlig i organisasjonen.

Presidentskapets inntrykk og vurderinger underbygges og bekreftes av referansene. Etter presidentskapets vurdering har Kyrre Grimstad solide forutsetninger for å fylle rollen som direktør i Stortingets administrasjon på en god måte.

Komiteens tilråding

Presidentskapet viser til det som står foran, og innstiller til Stortinget å gjøre følgende

vedtak:
I

Kyrre Grimstad ansettes som Stortingets direktør for seks år med tiltredelse etter nærmere avtale.

II

Stortingets presidentskap gis fullmakt til å inngå avtale om lønn og fastsette nærmere ansettelsesvilkår.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 16. desember 2022

Masud Gharahkhani

Svein Harberg

Nils T. Bjørke

Morten Wold

Kari Henriksen

Ingrid Fiskaa