Europautvalget - Møte i Europautvalget onsdag den 7. juni 2017 kl. 8:30

Dato: 07.06.2017

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 13. juni 2017. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 31. mai i d.å., samt liste med omtale av de enkelte rettsakter.

Talere

Lederen: Vi har fått en litt annen liste etter at vi hadde diskusjonen om dette forrige gang. Det er jo én som vanligvis har ordet på dette punktet, men er det noen andre enn Hansen som skal ha ordet i dag? Nei, da gir jeg ordet til Hansen, vær så god.

Svein Roald Hansen (A): Takk for det, leder. Jeg synes i hvert fall at den nye formen fungerer greit, særlig den elektroniske utgaven hvor man kan klikke seg inn til EØS-notatene, hvis de finnes.

Jeg har tre ting. Den ene er: Jeg synes ikke det kan passere uten å uttrykke glede at man tar inn direktivet som gir oss lavere roaming-kostnader i Europa etter 15. juni, er det vel. Det er bra at man har fått det. Vi får håpe at de to andre EFTA-partnerne også er like raske, slik at det virkelig skjer.

Det andre jeg vil nevne, som jeg også tror er en positiv ting, er at jeg ble litt nysgjerrig på en overskrift om endring i «tverrsektoriell korreksjonsfaktor». Jeg lurte på om jeg skulle spørre statsråden om han kunne utdype det, men jeg slo opp i EØS-notatet, og det var altså en innstramming av gratiskvoter for CO2. Det betyr vel at systemet fungerer bedre og prisene går opp, så det får vi være glad for.

Så har jeg et spørsmål knyttet til det som er omtalt her, som går på utslippskrav for nye personbiler. Der skal ESA fungere som påpasser og eventuelt ilegge bøter, men det står ikke noe om inntektene fra EØS-landene. Hvor skal de gå? Inntektene fra EU-landene går til EU-kassa. Hvilken kasse er det som får glede av eventuelle overtredelser i EØS-landene?

Det var det jeg hadde.

Lederen: Det er ikke flere? Da gir jeg ordet til statsråden, vær så god.

Statsråd Frank Bakke-Jensen: Direktivet for data-roaming er selvfølgelig gledelig.

Hansens eksempel når det gjelder en av forordningene, viser at klarspråk-kampanjen til kommunal- og moderniseringsministeren ikke helt har nådd Europa- og EØS-avdelingen i UD. Det er godt at du minner oss på det. Vi skal ta en runde på det.

Det er ikke avklart hvor de eventuelle inntektene fra bøter i EØS-landene skal gå. Foreløpig er forordningen sånn at man har laget skisser for det og for den poolen, så jeg har ikke noe svar på det spørsmålet. Jeg ser det ikke som naturlig at det skal gå til EU-landene, men som sagt er jo dette en totalpool, så det må komme en ordning etter hvert.

Lederen: Da anses Europautvalget konsultert.