Europautvalget - Møte i Europautvalget torsdag den 28. november 2019 kl. 8:30

Dato: 28.11.2019
Møteleder: Michael Tetzschner

Søk

Innhold

Formalia

Møteleder: Michael Tetzschner (utenriks- og forsvarskomiteens første nestleder)

Næringskomiteen var innkalt til å delta.

Arbeids- og sosialkomiteen og familie- og kulturkomiteen var invitert til å delta.

Til stede var: Anniken Huitfeldt, Michael Tetzschner, Christian Tybring-Gjedde, Hårek Elvenes, Audun Lysbakken, Ingjerd Schou, Svein Roald Hansen, Rigmor Aasrud, Ingunn Foss, Sigbjørn Gjelsvik, Espen Barth Eide, Margunn Ebbesen, Steinar Reiten og Tage Pettersen.

Fra næringskomiteen: Geir Pollestad og Tom-Christer Nilsen.

Fra arbeids- og sosialkomiteen: Lise Christoffersen og Geir Sigbjørn Toskedal.

Fra familie- og kulturkomiteen: Silje Hjemdal.

Fra regjeringen møtte utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide og landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad.

Følgende embets- og tjenestemenn fikk adgang til møtet:

Fra Utenriksdepartementet: politisk rådgiver Marte Ziolkowski, ekspedisjonssjef Niels Engelschiøn, avdelingsdirektør Jørn Gloslie, seniorrådgiver Kristin Brodtkorb Traavik og seniorrådgiver Grete Borge.

Fra Landbruks- og matdepartementet: avdelingsdirektør Eva Ellingsen Grendstad, avdelingsdirektør Kristin Nummedal og seniorrådgiver Sigurd Siem.

Videre var utenriks- og forsvarskomiteens sekretær, Eivind Homme, til stede.

Fra Stortingets administrasjon deltok komitésekretær Marit Halleraker, komitésekretær Berit Skovly, Margrethe Saxegaard, Jeannette Berseth, Per Nestande, Eric Christensen og Isa Rama som observatører.

Fung. leder: God morgen! Huitfeldt, som egentlig skal lede møtet, er forhindret og litt forsinket, så hun kan komme etter hvert, men det er problemer med innfartstrafikken i dag. Jeg var også et minutt for sent, men det var egentlig fordi jeg var for tidlig, for vi hadde besøk av noen kjempeflinke entusiaster som skal ha en spitfire opp og fly igjen, så det var ganske spennende. Det er mange som har ideer om hvordan vi skal opp i 2 pst., så det er fint.

Men så til dagens tema. Det er en stor glede å ønske de to regjeringskollegene velkommen hit – utenriksministeren og landbruksministeren. Landbruks- og matministeren skal redegjøre for nytt økologiregelverk og nytt dyrehelseregelverk, og så skal utenriksministeren redegjøre for EØS-rådet 19. november. Hun ønsker også å si noe om en viss trygdesak og oppfølgingen av denne, som jo også berører forholdet til utenlandsk rett og våre egne konvensjonsforpliktelser. Så er det sak om nye forbrukerdirektiv og EØS-midlene.

Det er klart at trygdesaken ikke kan bli så utførlig behandlet i dag, for den verserer allerede også som en sak i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Vi har innkalt næringskomiteen til dette møtet siden landbruks- og matministeren stiller. I tillegg er familie- og kulturkomiteen og arbeids- og sosialkomiteen invitert til å delta – de som har anledning – ut fra temaene i utenriksministerens redegjørelse.

Det er slik vi har tenkt å innrette møtet. Er det noen kommentarer til dagsorden? Det ses ikke å være tilfelle, så da kjører vi etter denne planen.