Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato: 04.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Statens lånekasse har avslått å gi flyktninger fra Bosnia stipend og lån til høyere utdanning fordi de kun har midlertidig oppholdstillatelse.

Er dette i tråd med kirke-, utdannings- og forskningsministerens intensjoner om økt kompetanse for alle som oppholder seg i Norge?

Statsråd Gudmund Hernes: Da de første bosniske flyktningene kom til Norge, var det viktige å dekke de grunnleggende behovene for hus og mat. Et grunnskoletilbud til barna ble også raskt etablert.

Når bosnierne nå flytter ut fra mottakene til kommunene, er det Regjeringens målsetting at de skal omfattes av rettigheter og plikter på alle samfunnsområder på linje med andre som bosettes i kommunene. Dette gjelder også muligheten for utdanning og utdanningsfinansiering. At unge bosniere får mulighet til utdanning, er viktig dersom oppholdet i Norge blir langvarig, og det vil også være et viktig bidrag til fremtidig gjenoppbygging av hjemlandet.

Adgangen til å søke støtte i Statens lånekasse for utdanning er i utgangspunktet begrenset til norske statsborgere. Det kan imidlertid gjøres visse unntak. Blant annet kan det gjøres unntak for statsborgere fra land utenfor Norden som er gitt asyl eller opphold på humanitært grunnlag.

Bosniere er i dag innvilget oppholdstillatelse for tolv måneder. Målet er at bosnierne skal kunne returnere til sitt hjemland så snart det er fred.

kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet arbeider nå sammen med kommunal- og arbeidsdepartementet og Justisdepartementet med sikte på å finne fram til en hensiktsmessig ordning så snart som mulig.

Grethe G. Fossum (A): Jeg takker statsråden for det positive svaret, som jeg oppfatter som at det nå er mulig for bosniere å få både stipend og lån i Statens lånekasse.

Det er viktig for de bosnierne som er i Norge på midlertidig oppholdstillatelse, å ta del i vårt utdannelsessystem. En midlertidig oppholdstillatelse må ikke føre til at 2500 bosniske ungdommer ikke får mulighet til å fortsette den utdannelsen de startet på før krigen begynte i deres eget hjemland, eller å begynne en ny utdannelse her hos oss. Jeg tror det er viktig for dem når de vender tilbake for å bygge opp sitt eget hjemland, at de er godt rustet, ikke bare fysisk, men også psykisk.

Statsråden sa i sitt svar at både Justisdepartementet, kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og kommunal- og arbeidsdepartementet arbeider for å finne fram til hensiktsmessige ordninger. Mitt første spørsmål blir da: Er de hensiktsmessige ordningene stipend og lån? Når departementene arbeider sammen, vet jeg jo at det går noe tregere enn ellers, og mitt neste spørsmål blir derfor: Når kan vi få løsningene?

Statsråd Gudmund Hernes: Arbeidet med dette er allerede i gang. Det tør også være kjent for representanten at kommunalministeren i nyhetssendingene det siste døgnet har uttalt seg relativt klart på dette punkt. Jeg forutsetter derfor at vi skal ha det klarlagt i løpet av måneden.