Stortinget - Møte onsdag den 25. mai 1994

Dato: 25.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Gunnar Fatland (H): Jeg vil først beklage at jeg har oversett flyttingen av spørsmålet.

Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Norske kraftsalgsavtaler med lokale/regionale energiverk i Sverige er ikke blitt realisert på grunn av manglende tillatelse til transitt i Vattenfall og Sydkrafts regionalnett.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å få slutt på markedsblokkeringen i det svenske kraftmarkedet?

Statsråd Jens Stoltenberg: Ved behandlingen av St.prp.nr.81 (1991-1992) gikk Stortinget inn for å åpne opp for en begrenset konsesjonsfri eksport på kontrakter av inntil fem års varighet. Volumet ble i utgangspunktet satt til 4 TWh/år, som departementet senere økte til 5 TWh. På bakgrunn av Stortingets beslutning ble det delt ut omsettelige kvoter til kraftprodusentene. 3 TWh ble fordelt proporsjonalt, i forhold til installert produksjonsevne pr. 1. januar 1992, og 2 TWh proporsjonalt med tilvekst i produksjonsevne i perioden 1. januar 1980 til 1. januar 1992. Flere norske kraftselskaper og grupperinger inngikk kontrakter med svenske selskaper.

EuroKraft Norge A/S har inngått kontrakter med to svenske kraftselskaper med et volum på totalt 1,5 TWh/år. Kontraktene kan ikke oppfylles på grunn av manglende transittadgang i det svenske regionalnettet. Så vidt jeg kjenner til, er dette spørsmålet ennå ikke avklart fullt ut rettslig på svensk side.

Norske aktører har i utgangspunktet ikke rett til transitt gjennom regionale og lokale nett i Sverige på grunn av manglende tredjepartsadgang, som vi innførte i Norge med energiloven i 1991. Imidlertid har den svenske regjeringen lagt fram et forslag til ny energilov, som i stor grad samsvarer med den norske på dette punkt. Dersom loven vedtas som foreslått, er det forutsatt at den skal gjelde fra 1. januar 1995. Dette vil åpne for en balansert tilgang på nettkapasitet i våre to land.

Departementet er nå i kontakt med Naringsdepartementet i Sverige for å diskutere organisering av handelen mellom Norge og Sverige, og jeg har selv tatt opp saken med den svenske nærings- og energiministeren. Jeg er opptatt av at vi oppnår en bedre gjensidighet i markedstilgangen, og at vi med den nye svenske energiloven oppnår stor grad av likeverdighet. Reell adgang til alle nivåer på det svenske nettet er et viktig punkt i disse samtalene mellom våre to departementer og de to statsråder.

Gunnar Fatland (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg forstår av det han nå uttalte, at en i hvert fall er helt enig om at det er viktig å få brakt bedre samsvar mellom det som i dag pågår i det åpne norske kraftmarkedet og i våre omliggende naboland. Jeg er oppmerksom på utkastet til ny svensk energilov som vil kunne bidra til å rette opp mye av dette.

På denne bakgrunn føler jeg at det svar statsråden har gitt, er tilfredsstillende. Han har tatt et initiativ i forhold til svenske myndigheter, som nok må være de som driver denne saken fram og får avklaringer, slik at den type blokkeringer som er bakgrunnen for spørsmålet, kan bli opphevet så fort som mulig. Det svenske kraftmarkedet har jo gjennom mange år hatt stor glede av billig norsk kraft, tilfeldig kraft, som de har kunnet tilføre en betydelig verdiøkning gjennom reeksportering osv. Jeg synes det da er rimelig at vi nå etter hvert får en mye bedre balanse i dette, og det skjønner jeg statsråden er svært innstilt på å sørge for skjer.

Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Fatland og jeg er enig om at det bør bli bedre balanse mellom det norske og det svenske kraftmarkedet. Det er hovedpoenget mitt også.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 6.