Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994

Dato: 26.10.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Siri Frost Sterri (H): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Vil statsråden på bakgrunn av Sivilombudsmannens uttalelse og oppfordring om å behandle saken på ny, gi elever ved Christiania Private Gymnas A/S adgang til å søke lån og stipend i Statens lånekasse for utdanning, og slik at det allerede kan skje for inneværende skoleår?

Statsråd Gudmund Hernes: Siden presidenten er utålmodig, skal jeg være kort.

Sivilombudsmannen avgav sin uttalelse 26. september 1994. Sivilombudsmannen har i sin vurdering bedt departementet om å ta spørsmålet om lånekassefinansiering for elever ved Christiania private gymnas opp til ny behandling.

Departementet gjennomgår nå Sivilombudsmannens uttalelse og premissene for konklusjonen. Departementet vil i samsvar med regjeringsadvokaten vurdere om det vil være nødvendig å be om utdypende kommentarer fra Sivilombudsmannen på enkelte punkter. Etter dette vil departementet ta stilling til ny behandling av saken, og en tar sikte på en rask behandling.

Siri Frost Sterri (H): Jeg takker statsråden for et kort og - så langt - greit svar. Jeg vil gjerne understreke det siste statsråden sa, nemlig at det her er viktig med en rask behandling.

Statsråden gav i og for seg ikke noe særlig svar på siste ledd av spørsmålet mitt, slik det er formulert, om han vil holde en tidsramme som gjør at elevene får mulighet til å søke om lån og stipend også « for inneværende skoleår ». Når jeg er svært opptatt av dette, er det selvfølgelig fordi denne saken begynner å bli noe gammel. Allerede i februar 1992 ble søknaden fra skolen sendt, og så har prosessen rullet og gått.

Jeg vil gjerne understreke at når jeg er opptatt av at dette kan skje « for inneværende skoleår », og statsråden på bakgrunn av Sivilombudsmannens uttalelser finner grunnlag for eventuelt å foreslå justeringer av loven, så er det gjeldende lov som må legges til grunn for denne søknaden, og derfor ber jeg også om svar på siste ledd av spørsmålet.

Statsråd Gudmund Hernes: Det representanten ber om, er konklusjonen på den vurdering som vi har underveis, og den konklusjonen kan ikke trekkes før vurderingen er gjort, men vi er innstilt på å ta den raskt.

Presidenten: Spørsmålene 11 og 12 vil bli behandlet etter spørsmål 43.