Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994

Dato: 26.10.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturminister Åse Kleveland:

Det er blitt kjent at Norsk Tipping A/S ønsker å redusere/konsentrere antall kommisjonærer. Dette vil medføre en svært negativ utvikling for nærbutikkene i Distrikts-Norge.

Hva kan statsråden gjøre for å hindre en slik utvikling?

Statsråd Åse Kleveland: Norsk tipping A/S er inne i sluttfasen med utbygging av selskapets elektroniske terminalsystem. Pr. i dag har 2204 kommisjonærer fått installert on-line terminal, som hver representerer en investering for selskapet i størrelsesorden 100000 kr. Dette inkluderer terminalutstyr, nødvendig butikkinnredning, opplæring osv.

De kommisjonærene som i dag har fått installert on-line terminal, representerer ca. 96 pst. av selskapets totale omsetning.

Omkring 2000 kommisjonærer driver fortsatt på den tradisjonelle måten, men står for ca. 4 pst. av selskapets omsetning. Når utbyggingen av terminalnettet, som etter planen vil være fullført sommeren 1995, er ferdig, vil ytterligere ca. 1000 terminaler være installert. Ved vurderingen av hvem som skal få tildelt disse terminalene, vil det bli lagt vekt på å få til en forholdsmessig større utbygging av terminaler ute i distriktene enn i sentrumsområder. Dette er begrunnet i selskapets ønske om å yte best mulig service overfor spillerne i deres nærmiljø.

Når utbyggingen av on-line terminaler er fullført, vil den tradisjonelle kommisjonærvirksomheten opphøre. Det vil være for kostnadskrevende å opprettholde en egen driftsform for å betjene et nett på ca. 1000 kommisjonærer som på det tidspunkt ikke vil representere mer enn anslagsvis 1 pst. av omsetningen. Samtidig er det nødvendig for Norsk tipping å ha et enhetlig salgsnett som gjør det mulig for alle kommisjonærer å ha de tilbud som selskapet tilbyr innenfor spillemarkedet. Dette illustreres for øvrig ved de to siste spill som Norsk tipping har utviklet, Viking Lotto og Oddsen, som forutsetter innlevering gjennom on-line kommisjonærer.

For at Norsk tipping skal kunne møte en framtidig skjerpet konkurranse om spillemarkedet, er det nødvendig å utvikle et effektivt salgsnett som kan tilpasse seg stadige endringer i teknologi og tilbud av spill. Norsk tipping har strukket seg svært langt for å imøtekomme distriktene innenfor de grenser som en forsvarlig forretningsdrift setter. En ytterligere utbygging hos de aller minste kommisjonærene vil være direkte tapsbringende og vil således komme i konflikt med selskapets formål. Etter sluttføring av utbyggingen av terminalsystemet til Norsk tipping vil selskapet operere med et topp utstyrt kommisjonærnett både i sentrale strøk og i distriktene som vil være godt rustet til å møte fremtidige utfordringer på spillemarkedet.

Overskuddet av Norsk tippings spill fordeles til kultur-, idretts- og forskningsformål. For å fremskaffe dette overskuddet må selskapets virksomhet baseres på forretningsmessige prinsipper. Selskapet vil derfor også ved utplasseringen av on-line terminaler i tiden fremover måtte ta økonomiske hensyn.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, selv om jeg synes at hun forsøkte å komme vekk fra det som var innholdet i selve spørsmålsstillingen.

I mitt fylke, Troms, står 2/3 av tippekommisjonærene i fare for å miste tippingen. På landsbasis er det over 1000 kommisjonærer som skal bort fordi de ikke har stor nok omsetning for Norsk tipping. Norsk tipping krever nemlig at butikken/kommisjonæren skal ha en ukentlig omsetning på minst 3000 kr for å installere on-line utstyret. Konsekvensen blir at de kommisjonærene som er for små for den nye datateknologien, skal bort - de er ikke lønnsomme nok. Men dersom butikkene mister tippingen, mister de også kunder, særlig i Nord-Norge, og dette vil gi alvorlige konsekvenser. Mitt spørsmål er om ikke statsråden synes det er rimelig at man også legger større grad av samfunnsmessig helhetssyn inn i spørsmålsstillingen når man nå utplasserer terminaler.

Statsråd Åse Kleveland: Jo, jeg er helt enig i at man bør legge helhetlige samfunnsmessige hensyn til grunn, og det har da også Norsk Tipping gjort. Det er også grunnen til at 1000 flere kommisjonærer vil bli tilkoplet on-line systemet, og til at Norge har en høyere grad når det gjelder å kople kommisjonærer til on-line enn man for eksempel har hatt i Sverige. Der har man ved overgang til on-line systemet mer enn halvert antall kommisjonærer, og man har også et langt høyere krav til kommisjonærenes omsetning. Men det er hevet over enhver tvil at man har strukket seg og strekker seg meget langt i denne sammenhengen fra Norsk Tippings side, nettopp fordi man ønsker å ta slike hensyn. Men dette må veies mot det faktum at man skal komme ut med et overskudd som skal løse viktige samfunnsmessige oppgaver.

Tor Nymo (Sp): Norsk Tipping er et statlig aksjeselskap. Statsråden opplyste at selskapet ikke har som formål å drive distriktspolitikk, men hun har vektlagt betydningen av å drive økonomisk. Det kan høres rimelig ut, men effekten av selskapets beslutninger har svært stor innvirkning på utviklingen i distriktene og dermed også på distriktspolitikken. Det er helt klart at også Norsk Tipping må vise samfunnsansvar, hvis ikke så skjer, har vi som politikere en klar plikt til å følge med hva selskapet er i ferd med å gjøre. Det kan ikke være statsrådens mening at statsaksjeselskapets kostnadskutt skal føre til at butikker, som folk har behov for, blir borte?

Statsråd Åse Kleveland: Nei, men det jeg sier, er at man må ta hensyn til forholdet mellom inntjeningsmuligheter og kostnader. Slik systemet nå er lagt opp, må alle kommisjonærer fremover være tilkoplet on-line systemet. Jeg har opplyst at det vil koste 100000 kr pr. kommisjonær å installere on-line utstyr. Det er 1000 av de tidligere kommisjonærene som ikke kommer inn på on-line. Det betyr at det kreves en investering på 100 millioner kr for å betjene de kommisjonærer som i dag står for 1 pst. av Norsk Tippings omsetning. Og jeg ber om forståelse for at hvis man skulle gå inn på dette i sin fulle utstrekning, ville vi få svært store problemer på de andre samfunnsområdene som skal dekkes opp ved fortjenesten fra Norsk Tipping.