Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994

Dato: 26.10.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Gudmund Restad (Sp): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Hva er bakgrunnen for at Regjeringen har valgt å oppnevne den nylig avgåtte lederen for Statens Banksikringsfond, Tormod Hermansen, som styreleder for den nye post- og girobanken?

Statsråd Kjell Opseth: Post- og girobanken står overfor ei krevjande oppgåve der fusjonen mellom Postbanken og Postgiro står sentralt. Det er òg naudsynt med andre omstillingar for å gjere denne store statseigde banken konkurransedyktig. Vi har difor søkt å finne fram til personar til styret som har dei beste kvalifikasjonane. Tormod Hermansen er vald som leiar ut frå dei kvalifikasjonane han har. Det at han har vore leiar av styret for Statens Banksikringsfond, og er administrerande direktør i Televerket, gjer han ikkje ugild som leiar av styret i ein bank, heller ikkje i post- og girobanken.

Gudmund Restad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret - selv om det var meget kort. Mitt utgangspunkt for spørsmålet er at maktkonsentrasjoner er betenkelige. For mye makt må ikke samles på samme hånd. Tormod Hermansen er utvilsomt kvalifisert til toppstillingen. Han er administrerende direktør i Televerket og styremedlem i Statens Bankinvesteringsfond. Han er nylig avgått som styreleder i Statens Banksikringsfond, og han har tidligere vært øverste embetsmann i Finansdepartementet. Men nettopp at han har eller nylig har hatt disse vervene, gjør det meget betenkelig å utnevne Hermansen som styreleder i den nye post- og girobanken. Hans stilling i Statens Banksikringsfond under bankkrisen må nødvendigvis ha gitt ham inngående kunnskap om de kriserammede største private bankene og deres strategier for framtiden. Det er de samme bankene ... Det er de samme bankene som er Postbankens viktigste konkurrenter. Som sjef for Televerket vil Hermansen også ha en betenkelig sterk stilling når Postbanken og andre banker skal forhandle om betingelsene for betalingsformidlingen. Jeg må derfor spørre om samferdselsministeren virkelig har tenkt nøye over slike spørsmål før utnevnelsen av Hermansen, eller om han kun har vært opptatt av å skaffe en sterk leder for Postbanken.

Statsråd Kjell Opseth: La meg berre få slå fast at alle sider ved utnemninga av Tormod Hermansen som leiar av styret i den nye Post- og Girobanken er vurderte, også dei som representanten Restad no har nemnt. Vi har vore ute etter ein dyktig leiar for denne banken - sjølvsagt fordi den står framfor store oppgåver, men også fordi banken, som no omfattar både girotenester og banktenester, vil ha ualminneleg mykje å seie for Postens totale inntening. Ikkje minst kan ein dermed halde oppe det postnettet som representanten Restad og hans partifellar er dei fremste forsvararar for. Så eg er litt forundra over at nettopp Senterpartiet, ved representanten Restad, har slike problem med å akseptere Hermansen som ein dyktig og god leiar for den nye banken.

Gudmund Restad (Sp): Jeg har ikke betvilt Hermansens kvalifikasjoner - det gikk også fram av mitt første innlegg - men jeg synes at han er ikke bare kvalifisert, men faktisk - om man vil forstå det - overkvalifisert her.

Jeg har merket meg at departementsråd Karin M. Bruzelius i Samferdselsdepartementet har uttalt seg til Aftenposten om utnevnelsen og habilitetsspørsmålet. Hun sa at departementet ikke var kjent med at Hermansen fortsatt sitter i styret i Statens Bankinvesteringsfond. Betyr det at departementet kanskje likevel ikke har vært særlig opptatt av Hermansens tidligere og nåværende posisjoner før utnevnelsen ble foretatt, og deler statsråden sin departementsråds oppfatning om at Hermansen må forutsettes å trekke seg fra styrevervet i Bankinvesteringsfondet før nyttår? Og endelig, som det viktigste spørsmålet: Vil statsråden revurdere utnevnelsen og finne en ny person til styreleder for Post- og Girobanken?

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil berre gjenta det eg allereie har sagt om dette, at alle sider ved utnemninga av Tormod Hermansen som leiar av Post- og Girobanken er vurderte. Vi har fått ein særdeles dyktig leiar til å ta i vare dei viktige oppgåvene det er å fusjonere Postgiro og Postbanken, og vi er innstilte på at den jobben skal Tormod Hermansen ha.

Presidenten: Vi går så over til spørsmål 34.