Stortinget - Møte onsdag den 14. desember 1994

Dato: 14.12.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Gunnar Breimo (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Som kjent har Stortinget for flere år siden godkjent utbygging av Beiarnvassdraget i Nordland, som en del av Saltfjell-Svartisen-utbyggingen. Statkraft SF fikk i januar 1989 den nødvendige konsesjon for utbyggingen.

Hvordan vurderer statsråden mulighetene for en snarlig utbygging som forutsatt?

Statsråd Jens Stoltenberg: Etter at Statkraft ble omdannet til statsforetak, er det styret i foretaket som må ta stilling til når Beiarn-utbyggingen skal starte opp.

Når det gjelder en eventuell forutsetning om en snarlig utbygging av Beiarnvassdraget, slik spørsmålsstiller har formulert det, vil jeg vise til at det i utbyggingsresolusjonen klart er gitt uttrykk for at tillatelsene ikke medfører noen forpliktelse til snarlig oppstart av prosjektet. Det sier tvert imot:

Slik departementet i dag vurderer situasjonen, vil prosjektene bli forskjøvet langt ut i tid.

Ytterligere reservasjoner når det gjelder realiseringen av prosjektet, ligger i følgende uttalelse:

Om det på et senere tidspunkt vil bli lønnsomt å bygge ut disse prosjektene, vil være avhengig av utviklingen i kraftmarkedet samt kostnadene for disse prosjektene sammenlignet med kostnadene for utbygging av gasskraft/eventuelt andre vannkraftprosjekter.

Et spesielt forhold å ta i betraktning i denne forbindelse er at det for allerede vedtatte, ikke påbegynte statsreguleringer, slik som Beiarn-utbyggingen, ikke er satt frist for å påbegynne utbyggingen. Departementet har kommet til at dette er en uheldig situasjon, og vi vurderer nå om det kan pålegges Statkraft byggefrister også for allerede gitte tillatelser. Inntil det eventuelt blir pålegg om byggefrister, vil det være opp til Statkraft å fastsette tidspunkt for oppstart av utbyggingen.

Gunnar Breimo (A): Det er naturligvis skapt veldig store forventninger lokalt til denne utbyggingen i og med at Stortinget har vedtatt at den skal skje. Situasjonen er jo at det ikke er noen store lokale miljøkonflikter knyttet til denne utbyggingen, i motsetning til en del andre utbygginger som kan være aktuelle for å dekke behovet i framtida. Vi har også i Nordland ganske stor arbeidsledighet, og det er beregnet at denne utbyggingen kan gi ca. 500 årsverk over fire år. I tillegg kommer ringvirkninger, slik at man kan regne med kanskje 800-900 årsverk. Strømmen vil heller ikke være på nettet før kanskje nærmere år 2000. Jeg synes også at det er uheldig at Statkraft ikke har noen frist for igangsetting, og dette bør absolutt vurderes.

Jeg har følgende tilleggsspørsmål til statsråden: Andre utbyggere har sagt seg interessert i å bygge ut vassdraget. Hvordan ser statsråden på spørsmålet om å overføre Statkrafts konsesjon til andre?

Statsråd Jens Stoltenberg: Hovedproblemet er at Statkraft har fått en tillatelse, og at Statkraft ikke vurderer det lønnsomt å bygge ut. Utgangspunktet er at en utbyggingstillatelse gir den som har fått tillatelse, enerett til å realisere prosjektet. Dersom det foreligger byggefrister og disse blir oversittet, vil tillatelse imidlertid kunne bortfalle, eventuelt bli overført til andre gjennom en ny konsesjonsbehandling. For Beiarn-utbyggingen er det som nevnt ingen byggefrister. Først dersom byggefrister blir pålagt og oversittet, vil myndighetene kunne vurdere andre utbyggere av vassdraget. Statkraft står naturligvis fritt til å frafalle retten til å bygge ut, slik at andre kan få sjansen. Dette er det imidlertid Statkraft alene som vurderer uten innblanding fra myndighetene.