Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 1995

Dato: 01.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg tillater meg å rette følgende spørsmål til finansministeren:

Turisttrafikken er en svært viktig faktor for næringslivet på Vestlandet. Det ligger et stort økonomisk potensial gjennom å benytte Bergen som snuhavn for den økte trafikk med turistskip.

Hva gjør statsråden for å legge forholdene til rette for at Bergen tollmessig og ellers kan fungere som snuhavn?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: I de siste årene har Bergen, på linje med de øvrige kystbyer, vært gitt dispensasjon av departementet for bruk av toll- og avgiftsfri proviant om bord på cruiseskip som går i innenriksfart langs norskekysten. Dispensasjon er gitt fram til 1. januar 1996, og vi tar sikte på å forlenge denne fram til det er foretatt en vurdering av en mer permanent ordning.

En interdepartemental arbeidsgruppe har utarbeidet en rapport som belyser visse nærings- og samfunnsøkonomiske konsekvenser av en eventuell endring av dagens toll- og avgiftslovgivning i forhold til cruiseskip. Endelig ferdigstilling av rapporten ble stilt i bero i påvente av avklaringen om Norges forhold til EU. Rapporten blir nå ajourført og vil om kort tid bli sendt på høring til de berørte næringer og myndigheter. Etter høringsrunden vil det være mulig å angi etter hvilke linjer man kan gi permanente regler for denne type transport.

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg oppfatter som et skritt i riktig retning, et svar med en rimelig positiv vinkling. Det er jo slik at de som har sitt virke i cruisefarten, og som berøres av de muligheter dette gir, har og må ha en langsiktighet i sine investeringer og sin måte å håndtere det på. Derfor er det veldig viktig at man nå får signaler som går ut på at man er interessert i å få i stand en permanent ordning så snart som overhodet mulig.

Jeg tolker statsrådens svar dit hen at han etter høringsrunden er innstilt på å få fortgang i dette. Spørsmålet mitt blir da: Hvilken tidshorisont ser statsråden for når det vil være mulig å få til en permanent ordning? Det vil være svært viktig for næringslivet og de som er berørt. Jeg oppfatter også svaret som et håndslag til den avgående ordfører i Bergen fra Arbeiderpartiet, som jeg vet også har slitt veldig for å få snudd i den havnen han har beveget seg.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det vil skje en rimelig rask avklaring så snart vi har fått inn høringsresultatene. Det er jo visse høringsfrister som skal overholdes, men jeg regner med at vi muligens i løpet av våren kan komme fram til en permanent løsning på disse spørsmålene.

Når det gjelder den siste delen, får det for så vidt stå for representanten Røsjordes egen regning, men jeg kan vel si at Bergen kommune ikke har noen dårlig sak i så måte i denne sammenheng.