Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995

Dato: 15.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Jan Tore Sanner (H): På vegne av Kristin Krohn Devold vil jeg stille følgende spørsmål til helseministeren:

Stortingets bevilgninger til informasjonsvirksomhet for å forebygge uønskede svangerskap omfatter opplysninger på bred basis om prevensjon, samliv, ansvar og abort.

Kan helseministeren bekrefte at organisasjonen Livsrett og Menneskeverds informasjonsarbeid ikke ekskluderes fra disse bevilgningene ved at Statens helsetilsyn definerer for ensidige rammer i forhold til Stortingets intensjoner?

Statsråd Werner Christie: Jeg kan bekrefte at søknader fra organisasjonen Livsrett og Menneskeverd på ingen måte vil bli ekskludert fra vurdering i forhold til Stortingets bevilgninger til informasjonsvirksomhet for å forebygge uønskede svangerskap og abort.

Som kjent har Stortinget bevilget totalt 19,6 millioner kr over statsbudsjettets kap. 717 til gjennomføring av lov om svangerskapsavbrudd, hvorav 10 millioner kr skal gå til Regjeringens handlingsprogram for forebygging av uønskede svangerskap og abort, post 70, og 9,4 millioner kr skal gå til AAN-kontorene. 209000 kr vil gå til abortnemndene.

Regjeringens handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort for 1995-98 vil foreligge i mars 1995. Planen bygger på erfaringene fra perioden 1991-94. Statens helsetilsyn vil ha ansvar for å iverksette og gjennomføre handlingsplanen.

Statens helsetilsyn har som overordnet mål å bruke bevilgningen til tiltak og områder som ut fra erfaring og faglig kunnskap gir best effekt og fyller de krav som settes til resultatoppfyllelse i offentlig sammenheng.

Søkere til bevilgningene må legge prinsippene som er grundig omtalt i St.prp.nr.1, og handlingsplanen til grunn for sitt arbeid. Alle prosjekter som det søkes om midler til, vil bli gjenstand for en faglig vurdering, og prosjektene vil bli vurdert etter de krav til resultatoppnåelse og kvalitetssikring som stilles i offentlig sektor. Alle som søker om tilskudd til prosjekter som samsvarer med intensjonene skissert i Regjeringens handlingsplan, vil bli vurdert på lik linje.

Jan Tore Sanner (H): Jeg vil takke for svaret. Det er positivt at statsråden kan bekrefte at søknader fra organisasjonen Livsrett og Menneskeverd ikke er ekskludert fra vurdering i forhold til Stortingets bevilgninger til informasjonsvirksomhet for å forebygge uønskede svangerskap og abort. Denne informasjonsvirksomheten og den etiske veiledningen er viktig, og det er positivt at ulike organisasjoner deltar i dette arbeidet. Grunnen til at spørsmålet reises, er at det kan se ut som at tolkningen av retningslinjene har vært noe ulik i Helsetilsynet og departementet.

Det foreligger nå en ny søknad om støtte til en informasjonsvideo fra organisasjonen Livsrett og Menneskeverd. Når statsråden nå har bekreftet at organisasjonens informasjonsvirksomhet ligger innenfor de retningslinjene som er trukket opp, kan han da også bekrefte at denne nye videoen, som har seriøse aktører som deltakere - både representanter for Jordmorforeningen, representanter fra Aker Sykehus, Rikshospitalet og Regionsykehuset i Trondheim - vil få en seriøs og åpen behandling?

Statsråd Werner Christie: Jeg kjenner ikke til den konkrete søknad som nå foreligger, og jeg har heller ikke uttalt meg om den. Jeg har uttalt meg om hvilke prinsipper som ligger til grunn for tildeling av midler, og hvilke kriterier som også bør ligge til grunn for søknadene. Disse kriteriene er grundig omtalt i St.prp.nr.1 og er behandlet av Stortinget. Vi vil sørge for at enhver behandling av søknader tar utgangspunkt i de kriteriene, og at søkere vil bli rettferdig behandlet i forhold til disse. Jeg kan ikke uttale meg om noen konkret søknad her og nå, og jeg kan heller ikke bekrefte at det hersker noen meningsforskjell mellom Statens helsetilsyn og departementet i måten disse reglene skal bli fortolket på. De skal fortolkes i samsvar med Stortingets intensjon.

Presidenten: Då skal me ta opp spørsmål 8.