Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995

Dato: 15.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla følgjande spørsmål til nærings- og energiministeren:

Invest in Norway, ei avdeling i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, har som mål å trekkja utanlandske investorar til Noreg. Dei har nå gått ut til fleire fylke for å få ei kartlegging av førekomstar av industrimineral og stein med tanke på engelske investorar.

Korleis meiner statsråden dette samsvarar med styrking av norsk eigarskap i næringslivet?

Statsråd Jens Stoltenberg: Invest in Norway skal bidra til økt verdiskaping i norsk næringsliv ved å fremme utenlandske investeringer i Norge. Investorene skal, i tillegg til kapital, tilføre næringslivet kunnskap og teknologi og øke bedriftenes tilgang til internasjonale markeder.

I samarbeid med Norges Eksportråd i London har SND lagt opp en langsiktig satsing for å finne fram til engelske investorer som er interessert i norsk bergverkssektor. Det er viktig å presisere at SND, i henhold til formålet med Invest in Norway, søker industrielle investorer med langsiktig strategi, som foruten risikovillig egenkapital tilfører norsk bergverkssektor internasjonale markedskanaler, avsetningsmuligheter, produktkompetanse og teknologi.

I samarbeid med 12 fylkeskommuner og deres fylkesgeologer, NGU, og SNDs Distriktsutviklingsdivisjon, blir det lokalisert konkrete investeringsmuligheter i Norge der man har et komparativt fortrinn i internasjonal sammenheng. Disse investeringsmulighetene utvikles i samarbeid med de norske eierinteressene og norske bedrifter som er involvert. Fra Invest in Norways side er det konstatert en betydelig interesse fra norske miljøer innen bergverksbransjen, som ser behovet for internasjonal drahjelp for å realisere et potensial og være i stand til ytterligere verdiskaping på norsk jord.

Kompetent eierskap er en forutsetning for lønnsomme og konkurransedyktige bedrifter. Eierrollen inneholder flere elementer, hvorav de viktigste er tilførsel av kapital, ledelse og strategiutvikling. Alle typer eiere kan tilføre positive bidrag til bedriftenes og samfunnets produksjon. Regjeringen anser det som viktig at det er en variert og balansert eierstruktur i Norge. Utfordringen er å tiltrekke eiere, også utenlandske, som sammen kan styrke og utvikle norsk næringsliv.

Styrking av norsk eierskap er derfor ikke ensbetydende med at vi ikke skal tiltrekke oss utenlandsk kapital. Et innslag av utenlandske eiere i norsk næringsliv er et nødvendig bindeledd til internasjonal teknologi, kompetanse og kunnskap. Initiativet til å trekke utenlandske investorer og kapital til bergverkssektoren vil kunne tilføre flere viktige elementer for utviklingen av norsk bergverksnæring og supplere norsk kapital i bransjen. En eierstruktur hvor nordmenn og utlendinger er representert i kraft av sin industrielle kunnskap og kompetanse, vil derfor være til fordel for de norske eierinteressene. Satsingen er i tråd med formålet med opprettelsen av Invest in Norway og vil kunne styrke aktiviteten i norsk bergverksvirksomhet.

Reidar Sandal: hadde her igjen teke over presidentplassen.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret. Bakgrunnen for spørsmålet mitt er eit brev som har gått til ulike fylkeskommunar, m.a. Rogaland. Me veit at behovet for stein og mineral i Europa er sterkt aukande, særleg gjeld dette for land som Storbritannia og det nære kontinentet, og me veit at Noreg har ressursar og kompetanse på dette området. I England har dei tre største selskapa hand om 80 pst. av marknaden, og desse produsentane sørgjer etter kvart òg for å sikra seg kontroll over importert masse. Det er vidare kjent i bransjen at større utanlandske selskap vurderer å kjøpa alt etablerte selskap i Noreg. Og i dette har me SNDs opplegg med å skaffa seg kunnskap om vilkåra for etablering, for med vilje å letta arbeidet for utanlandske selskap når det gjeld å skaffa seg slik informasjon. Meiner statsråden det er i orden å gje slike opplysningar til utlandet om norske førekomstar av stein og mineral?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg kan ikke se at Invest in Norway gjør noe galt - tvert imot. Hele hensikten med Invest in Norway er jo å få utlendinger til å investere i Norge, slik at det blir mer verdiskaping, flere arbeidsplasser og mer velferd i Norge.

Så vidt jeg husker, stemte også Senterpartiet for etableringen av Invest in Norway. Det må har vært uttrykk for at også Senterpartiet ønsker at utlendinger innenfor de rammer og de spilleregler vi trekker opp, skal investere i Norge. Og hvis det finnes noen utlendinger med kapital og kunnskap et eller annet sted ute i verden som er villig til å skape inntekter av norsk stein, som så vil gi oss verdifulle eksportmuligheter og inntekter til samfunnet vårt, kan ikke jeg se noe problem i det.

Unn Aarrestad (Sp): Takk for svaret igjen.

Men det er jo kjent at Noreg ligg på Europa-toppen når det gjeld utanlandsk eigarskap. Av di lov om erverv vart vedteken, kan me ikkje lenger stilla spesielle krav til utanlandske eigarinteresser. Dei fleste partia på Stortinget og likeins større organisasjonar uttalar at norsk eigarskap er viktig. Statsråden har òg tidlegare uttala seg om at han vil ta initiativ til ei næringspolitisk utgreiing, der viktige sider av vår nasjonale strategi for næringslivet skal takast opp til brei debatt, og då får ein håpa at ein også får med dette.

Så er spørsmålet mitt: Når kjem denne utgreiinga, og kva form vil ho få? Vil statsråden i utgreiinga sjå på den samla strategien for å sikra norsk eigarskap i næringslivet?

Statsråd Jens Stoltenberg: I Næringsdepartementet jobber vi for det første med en næringspolitisk redegjørelse som jeg skal gi i Stortinget. Der vil spørsmålet om nasjonalt eierskap bli håndtert. Det andre vi arbeider med, er det vi har kalt et næringspolitisk prosjekt. Vi har ennå ikke konkludert helt hvordan det skal nedfelles, men det skal i hvert fall reflekteres på en måte i det neste langtidsprogrammet, kanskje også tidligere. I alle disse dokumentene vil vi forholde oss til spørsmålet om nasjonalt eierskap. I tillegg har Regjeringen allerede nedsatt et utvalg som skal se på sparing og investering i Norge, og derigjennom også berøre vilkårene for nasjonalt eierskap.

Men selv om man er opptatt av nasjonalt eierskap, er ikke det noe som står i motsetning til et ønske om at også utlendinger skal investere i Norge, simpelthen fordi de kan tilføre penger og kapital vi ellers ikke ville hatt - og kanskje framfor alt: De kan tilføre kunnskap. Så hvis det er noen utlendinger som har lyst til å bidra til å utvikle norsk steinindustri eller mineralindustri, er det i utgangspunktet positivt. Er det noen nordmenn som ønsker det samme, skal de også få hjelp og veiledning.